La revetlla de Sant Joan és una de les nits més màgiques de l'any, i és que milers de persones van a les platges a llançar petards i a cremar fogueres fins a les tantes de la matinada per donar la benvinguda a l'estiu. Durant la nit, el foc i l'aigua es converteixen en elements importantíssims, en una jornada que fa més de 5 segles que se celebra i que ara és un dia festiu en algunes localitzacions.

Sant Joan té el seu origen en el paganisme, i més tard, el cristianisme es va apropiar aquest dia de celebració per commemorar el dia de Sant Joan Baptista. A més, durant la dictadura franquista es va intentar prohibir la seva celebració a conseqüència del seu origen pagà, però arreu dels països catalans es va continuar celebrant clandestinament.

Festiu a gran part dels Països Catalans

Tot i que Sant Joan és una festa molt festejada al Mediterrani, no és festiu arreu de l'Estat espanyol. Se celebra a gran part dels països catalans, sobretot a Catalunya, mentre que al País Valencià també és una jornada de festivitat. En aquest últim, es tracta d'una jornada de festiu retribuït i recuperable per part de la Generalitat, és a dir, els treballadors que s'agafin festa per aquest dia ho hauran de compensar a les seves empreses.

En altres zones dels països de parla catalana Sant Joan es tracta d'un dia festiu d'àmbit local. A les Illes Balears, el 24 és festiu a municipis com Palma de Mallorca, Calvià, es Capdellà, Deià, Mancor de la Vall, Muro, Porreres, Sant Joan, Portopetro, Cala d'Or, Son Servera, Ciutadella i Sant Joan de Labritja.

Què passa a l'Aragó?

D'altra banda, a Aragó, Sant Joan és un dia de celebració a municipis com Bisimbre, Ejea de los Caballeros, Fuendejalón, Illueca, Sigüés, Montanuy, Peralta de Alcofea, Sahún, Eresué, San Juan de Plan, San Juan de Flumen, Aliaga, Cañada de Benatanduz, Cretas, Cuevas Labradas i Mazaleón.

Els orígens de les fogueres que es duen a terme durant la nit de Sant Joan tenen diverses teories: una d'elles és que serveixen per fer fora els esperits que només campen durant aquesta nit, mentre que una altra interpretació és que es tracta de la nit més llunyana a Nadal, per això alguns veuen el seu origen com una burleta i que per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable. 

Tanmateix, aquest any serà un Sant Joan diferent. En alguns municipis han prohibit l'entrada a les platges, i en altres hi han prohibit les fogueres i els petards, fet que, pels més supersticiosos, no ajudarà a espantar els mals esperits que venen durant aquesta nit tan màgica.

 

Imatge principal: Fogueres de Sant Joan.