L'organització antiracista SOS Racisme ha alertat aquest dijous que un 22% dels 110 nous casos de racisme del 2022 corresponen a agressions, discriminacions i abusos perpetrats per membres dels cossos de seguretat pública en exercici de les seves funcions. L'entitat ha presentat els resultats del seu darrer informe, on també detalla que, dins d’aquesta tipologia, es van assumir 24 casos, mentre que 45 que no es van poder denunciar. Les pràctiques més freqüents tenen a veure amb el tracte i la identificació per perfil racial. L'ONG va atendre l’any passat un total de 584 persones de més de 98 municipis diferents, tot i això, avisen que la majoria dels casos no s’arriben a denunciar, concretament set de cada de deu.

La coordinadora del Servei Atenció i Denúncia (SAID) de SOS Racisme, Marlida Sueiras ha apuntat al fet que les agressions i abusos des dels cossos de seguretat "és de les tipologies més denunciades, però també té molta infradenúncia, fet que té a veure amb la sensació d'impunitat dels cossos de seguretat". La segona tipologia en nombre de casos assumits són les discriminacions que es donen entre particulars, que representen un 19% del total, mentre que les discriminacions en l'accés i gaudi de drets socials i la de discriminacions en l'accés i gaudi de serveis privats representen un 17% cadascun. Finalment, es troben les discriminacions en l'àmbit laboral, amb un 9% del total. Tot i ser de la que menys casos s'han assumit, amb 10 en total, és la categoria que més es denuncia, en un 45% de les ocasions. 

Un 30% de les víctimes no denuncia per por a les represàlies

 

Cal tenir en compte que la majoria de situacions de racisme identificades, 7 de cada 10, no s'arriben mai a denunciar formalment, i en un 28,2% la víctima renuncia per por a les represàlies que pot patir. En altres casos és perquè es desmotiven i renuncien al seu dret de denunciar les discriminacions després d'un primer contracte amb el Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme. Amb tot, aquesta xifra de persones que renuncien a seguir amb el procés ha baixat significativament en l'últim any. El 2021 ho feien un 39% de les víctimes, un 10% més que el 2022. Des de SOS Racisme ho atribueixen a una major consciència social. 

“Sobrecarregar les persones amb la necessitat de denunciar les situacions no és l'única solució perquè necessiten saber quines expectatives hi ha”, ha apuntat, “el sistema respon amb més impunitat i es tracta d’una dinàmica que fa molts anys que dura, és de les primeres problemàtiques més denunciades”, ha recordat Sueiras sobre les agressions i abusos per part dels cossos de seguretat. A més, ha especificat que el cos policial més denunciat a Barcelona és la Guàrdia Urbana, per davant dels Mossos d’Esquadra. 

Per la seva part, l'advocada i tècnica d'intervenció jurídica del SAID de SOS Racisme, Paula Rossi, ha xifrat en 280 les persones o grups que han acompanyat en el seu procés de reparació davant una experiència racista i que d'aquests, 100 es corresponen a casos nous i 170 a antics, ja oberts. Aquest 2022, la majoria de denunciants ha estat dones (55%), mentre que en anys anteriors predominaven les denúncies d'homes. Cal tenir en compte que de les persones víctimes de nous casos de racisme, un 50% eren estrangers en situació regular, un 35% de nacionalitat espanyola i el 10%, persones migrades en situació irregular. Davant aquestes xifres, Rossi ha insistit que la regularització significa "garantir drets i facilitar la denúncia".