Catalunya ha viscut un dels mesos de setembre més càlids de la història, però la situació no es queda només al país, sinó que les altes temperatures anòmales registrades en l'àmbit mundial durant el mes de setembre fan que el 2023 vagi pel camí de convertir-se en l'any més càlid de la història. Així ho indica l'Observatori Copernicus en el seu darrer informe publicat aquest dijous, que situa la temperatura mundial entre els mesos de gener i setembre 0,52 °C per sobre de la mitjana entre els anys 1991 i 2020, 1,4 °C per sobre de la mitjana preindustrial —entre 1850 i 1900— i fins a 0,05 °C més respecte al mateix període de 2016, l'any que, de moment, ostenta el rècord. Paral·lelament, el mes de setembre d'enguany, ha estat el més càlid de la història amb una temperatura mundial de 16,38 °C, una diferència de 0,93 °C per sobre respecte del període entre 1991 i 2020, d'1,75 °C respecte a la mitjana preindustrial i de 0,5 °C per sobre el setembre de 2020. L'informe del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) conclou que la calor que s'ha detectat el mes de setembre ha estat la "més anòmala" de qualsevol any des que existeixen registres. 

El setembre més càlid de la història 

El mes de setembre ha estat el més càlid de la història també a Europa. Segons Copernicus, la temperatura ha estat de 2,51 °C superior a la mitjana d'entre 1991 i 2020 i fins a 1,1 °C més alta que el 2020, quan ja es va registrar el setembre més càlid de la història. Aquesta situació també s'ha traslladat a la superfície del mar, on les temperatures han arribat a registrar 20,92 °C, un altre rècord per un mes de setembre i la segona xifra més alta mai registrada, només per darrere de l'agost de 2023. 

Sobre aquests registres, la directora del servei sobre el canvi climàtic de l'observatori Copernicus, Samantha Burgess, les dades apunten que el 2023 aconseguirà "el dubtós honor" d'ocupar el primer lloc en el rècord de temperatures. "Quan falten dos mesos per a la celebració de la COP28, la sensació d'urgència per una acció climàtica més ambiciosa no ha estat mai tan crítica". Burgess apunta que "les temperatures sense precedents per a l'època de l'any observades al setembre, després d'un estiu rècord, han batut rècords en una quantitat extraordinària". 

Temperatura per sobre de la mitjana a Catalunya

La situació del món també s'ha viscut a Catalunya, on s'ha tancat un dels setembres més càlids de les últimes dècades, sobretot pel que fa a les àrees del Pirineu i Prepirineu, i especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental i la Vall d'Aran. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SNC), en aquests indrets les temperatures han superat en 2,5% la mitjana climàtica. En general ha estat un mes sec, tot i que s'han registrat precipitacions significatives al litoral i prelitoral sud, a Lleida i al Baix Empordà. Així, la característica principal del mes ha estat una ondulació marcada del corrent en jet, que va provocar pertorbacions i aiguats en alguns punts de Catalunya entre el dissabte 2 i el diumenge 3 de setembre, sobretot a les Terres de l'Ebre.

El SNC també ha subratllat que als observatoris de l'Ebre i Fabra, que són les dues principals sèries centenàries del país, ha estat el segon setembre més càlid de la història, només per darrere del 1987. Els pics de calor més intensa es van registrar entre els dies 3 i 5 de setembre, causats per la massa d'aire càlid del nord d'Àfrica impulsada per la mateixa DANA que va provocar els aiguats de l'Ebre.