Fins a 163 dones han mort assassinades per violència masclista entre el 2010 i el 2017 a Catalunya. Així ho explica l'informe Feminicidis i altres assassinats de dones a Catalunya 2010-2017 que presenta aquest divendres la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

D'aquests 163 assassinats, 7 es van cometre a Lleida, 26 a Girona, 99 a Barcelona i 31 a Tarragona. Lucía Avilés, magistrada de l'associació Mujeres Juezas, ha estat una de les encarregades de presentar l'informe i ha començat carregant contra les lleis. "Ni les lleis, ni la seva aplicació són neutrals. Existeixen biaixos i l'androcentrisme és un d'aquests. El dret té gènere", ha subratllat la jutgessa.

En la mateixa línia, Avilés ha posat l'accent en el gran nombre de denegacions d'ordres de protecció i ho ha relacionat amb els "estereotips de gènere que travessa l'accés de les dones a la justícia".

Tot i aquestes dades, la jutge ha apuntat que s'estan fent cada vegada més passos per lluita contra la violència masclista: 

Un 93% de feminicidis els cometen homes coneguts per la víctima

El 93% dels feminicidis esdevinguts a Catalunya de 2010 a 2017 van ser perpetrats per homes coneguts per la víctima, ha relatat la directora de Feminicidio.net, Graciela Atencio.

Atencio ha ressaltat la diversitat dels tipus de feminicidis, produint-se la majoria en l'entorn íntim i de parella, però també en l'entorn familiar amb perspectiva de gènere com la que es produeix amb fills que maten les seves mares, ha explicat.

Segons l'informe, en l'esmentat període es van registrar 163 feminicidis i altres assassinats de dones en mans d'homes a Catalunya, ha lamentat la líder de l'observatori, que ha titllat d'"escandalós" que només el 15% de les denúncies per violència masclista en la parella van ser condemnats a Barcelona.

El 40% de les denúncies s'arxiven a la capital catalana, ha subratllat en vista de dades aportades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i ha reclamat un canvi de la "justícia patriarcal" espanyola, al·legant que se'n deneguen més de la meitat de les ordres d'allunyament sol·licitades.

Atencio ha ressaltat que Catalunya és l'única comunitat que de forma activa ajuda l'observatori, ha "estirat les orelles a l'Estat espanyol" i ha agraït la col·laboració estreta amb la Diputació de Barcelona.

Més del 60% dels feminicidis que es registren a Catalunya es produeixen a Barcelona, on es mostra la diversitat més important quant a tipus: "Això no significa que sigui on es cometen més crims".

De fet, ha assegurat que Catalunya viu en estat constant d'"alarma" aquesta qüestió, una cosa que ha aplaudit, si bé ha dit que és el lloc del món que registra taxes més baixes de feminicidis d'Europa i del món.

A Catalunya, es produeixen quatre assassinats per milió per diferents violències, quan aquesta xifra és de vuit per milió a França i nou per milió a Bèlgica: "I estem a la baixa en els últims anys".