Més de 14.400 persones han signat un manifest de Plataforma per la Llengua per exigir més presència del català en els videojocs i videoconsoles. En concret, aquesta petició va dirigida a Nintendo, PlayStation i Xbox amb l'objectiu que les consoles i les plataformes digitals de videojocs incorporin la llengua catalana a la interfície gràfica i la reconeguin a les botigues amb una etiqueta específica. És per això que Plataforma per la Llengua ha impulsat una campanya per fer una crida a tots els ciutadans a signar aquest manifest. "I tu, a què jugues? Aconseguim que les videoconsoles siguin en català!", reclama l'escrit.

L'entitat defensa que si les videoconsoles reconeixen la llengua i permeten que l'usuari la triï com a preferent, "automàticament tots els videojocs ja s'executarien directament en català, en cas que disposés d'aquesta opció". "Aquesta inclusió, a més de potenciar el consum de videojocs en català, també suposaria un impuls per a les desenes d'empreses d'arreu del món que ja incorporen el català en els seus videojocs", asseguren. En aquesta línia, Plataforma per la Llengua afirma que aquesta demanda d'incloure el català a les consoles és un primer pas per aconseguir "la normalització de la llengua en aquest àmbit" i han assenyalat que la llengua catalana també hauria d'estar present en videojocs de gran tiratge, així com en botigues de venda en línia i en programaris habituals entre els videojugadors, com és el cas de la plataforma Discord.

El català a les consoles i videojocs

Avui en dia, centenars de videojocs incorporen el català entre les llengües disponibles i tant Steam com Xbox han afegit aquesta llengua com a etiqueta per als videojocs que tenen disponibles. Segons dades de la Generalitat facilitades per Plataforma per la Llengua, més del 50% dels videojocs fets a Catalunya tenen el català, mentre que al País Valencià només l'incorporen el 10% dels que s'han produït en el territori.

A pesar de tenir presència, l'entitat demana fer un pas més per normalitzar l'ús del català en aquest àmbit i incloure'l a les interfícies de les consoles de Nintendo, PlayStation i Xbox, amb l'objectiu d'incrementar "l’ús social de la llengua, sobretot entre els més joves i en l'àmbit del lleure". "Ara és el moment d'aconseguir que les grans marques incorporin el català a la interfície gràfica de les seves consoles! Necessitem el teu suport per continuar guanyant terreny en aquest sector. A Plataforma per la Llengua volem fer créixer la presència de la llengua al món dels videojocs i és per això que t'animem a sumar-te a aquesta iniciativa i aconseguir que les empreses de videoconsoles incloguin la nostra llengua en els seus productes".