132 anys. Aquest és el temps que trigarem a assolir la igualtat de gènere si seguim el ritme actual. Així ho determina un estudi del Fòrum Econòmic Mundial que denuncia la manca de paritat i les bretxes que encara hi ha entre homes i dones en els camps econòmics, polítics, educatius i sanitaris d’arreu del món.

 

Segons aquest informe, en el darrer any s’ha millorat molt lleugerament en igualtat i ara mateix, en ple 2022, se situa al 68,1%, tenint en compte que el 100% seria la paritat total entre gèneres i un 0% disparitat completa. La pandèmia va fer augmentar les desigualtats entre els dos sexes, però ara sembla que la tendència remunta tot i que a un ritme molt i molt lent, ja que mentre uns països hi posen grans esforços, d’altres ni tan sols plantegen el debat. 

La igualtat de gènere per àmbits

Pel que fa a les desigualtats segons l’àmbit, el polític continua encapçalant la llista. Es tracta del camp on les dones tenen menys veu amb un 22% de paritat. Així doncs, al ritme actual, el món trigarà 155 anys a aconseguir acabar amb la bretxa, un temps similar al que es trigarà a posar fi a les desigualtats en l’àmbit econòmic (igualtat salarial, presència a la població activa, treballadors especialitzats...), 151 anys. Aquests es tracten dels àmbits on la bretxa de gènere és més gran a totes les regions. A Europa, on és de les més altres, és el 39,8% mentre que a l’Àsia és del 15%. 

Al camp educatiu, on es valoren les taxes d'alfabetització i escolarització per gèneres, la cosa canvia amb un índex del 99%, el que vol dir que encara queden 22 anys per aconseguir-ho. Una situació semblant a la del camp de la salut i supervivència (esperança de vida i percentatges d'homes i dones en néixer), on és del 95,8%.

La igualtat de gènere per països

Islàndia ha estat nomenada una vegada més el país més igualitari en matèria de gènere, encapçalant l'Informe Global de la Bretxa de Gènere 2022 del Fòrum Econòmic Mundial. El país nòrdic ha tancat més del 90% de la seva bretxa de gènere i encapçala la classificació per dotzè any consecutiu, d'un total de 146 economies a l'Índex Global de Bretxa de Gènere 2022.

Els seus veïns, Finlàndia, Noruega i Suècia, dominen els cinc primers llocs, mentre que només quatre països dels deu primers estan fora d'Europa: Nova Zelanda (4t), Rwanda (6è), Nicaragua (7è) i Namíbia (8è). Per contra, Lituània i Suïssa han sortit del Top10 i hi han entrat Nicaragua i Alemanya. Per la seva banda, Espanya ocupa la dissetena posició amb  el 78%.

Des del 2006, l'Índex Global de la Bretxa de Gènere ha mesurat el progrés del món cap a la paritat de gènere en quatre dimensions clau: Participació i oportunitats econòmiques, èxits educatius, salut i supervivència, i empoderament polític.