La situació de sequera a Catalunya es manté. El Govern de la Generalitat ha declarat la situació d'emergència a l'embassament Darnius Boadella, situat a l'Alt Empordà, ja que es troba en un 17% de la seva capacitat. Els municipis que depenen d'aquest embassament són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. D’aquests municipis, deu compleixen amb les dotacions fixades en el Pla de Sequera, mentre que només dos superen els límits fixats dins de l’escenari d’excepcionalitat que ha estat vigent durant els darrers mesos. Són Llers, amb 511 litres per habitant i dia, i Santa Llogaia d'Àlguema, amb 689.

Aquests municipis se sumen als 22 que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga, també a l'Alt Empordà. Ambdós s'abasteixen de l'embassament de Riudecanyes, al Baix Camp. La decisió l'ha pres la Comissió Interdepartamental de Sequera, seguint la recomanació de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) que proposava declarar l’estat d’emergència, tal com determina el Pla de Sequera amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen de l’embassament tinguin problemes d’abastament. En total seran 149.000 habitants els que estaran en la fase d’emergència, 123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes. El pantà de Darnius Boadella es troba en situació d'excepcionalitat, i un cop es publiqui la resolució del DOGC—la setmana vinent—, passarà a fase d'emergència. En aquest seguiment també s'ha tractat la declaració de l’estat d’excepcionalitat de l’aqüífer de Carme Capellades (Anoia) i la declaració de l’estat d’alerta de l’aqüífer del Baix Ter (Baix Empordà).

Mesures d'estalvi

L'entrada en situació d'emergència comporta unes noves mesures d'estalvi. Així doncs, es fixa una dotació global d'aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. A més, en aquest escenari, se suspèn el reg agrícola—només es permet el reg de supervivència de conreus llenyosos—també es redueix un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials, i es redueix el consum d’aigua en els usos recreatius—25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg—. Tanmateix, s'ha de tenir en compte que ha acabat la campanya de reg a l'àmbit de la Muga, el que comporta una reducció del 85% del consum respecte un any normal. 

Altres de les mesures que s'imposen és la prohibició l'ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics. Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.

Tendència descendent del consum d'aigua

Les dades del portal de la sequera s'han actualitzat des d'aquest dilluns. Els resultats analitzats confirmen la tendència a la baixa dels consums per al gruix de la població, malgrat que es mantenen les excepcions en alguns municipis. Per fer front aquests casos, l'ACA ha activat els mecanismes administratius, atès que la moratòria per a les sancions acordada pel Parlament de Catalunya va finalitzar el passat 7 d’agost i, per tant, les pròximes setmanes començarà a enviar requeriments en relació amb els incompliments detectats durant l’agost, com a pas previ a l’obertura d’expedients sancionadors a aquells municipis que encara superen les dotacions màximes permeses per a cada escenari del pla de sequera. Tanmateix, també s'enviaran requeriments en l’àmbit dels usos industrials a una quarantena d’empreses (pel que fa als consums industrials) que no han aplicat les mesures de restricció que preveu el pla de sequera per a aquest tipus d’ús.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat que les previsions apunten a una recta final de setembre "dins de la mitjana" en relació amb les pluges, un mes d'octubre "més humit" del que és habitual i un novembre "normal". En paral·lel, ha anunciat una línia d'ajuts de 40 milions d'euros per a millorar l'abastament en alta dels municipis. La partida inicial era de 15 milions.