Quart dia de mobilització, i la manifestació d’avui no ha estat cap tipus de fracàs. Al contrari. Tot i fer ja dues setmanes que els mestres i professors es manifesten al carrer per protestar contra l’arrossegament de les retallades -una indignació que va sorgir per l’anunci de modificació del calendari-, la comunitat educativa ha tornat a omplir aquest dimarts els carrers de Barcelona. Els organitzadors de la convocatòria han assegurat que 40.000 persones han recorregut la Diagonal, el carrer Balmes i la Via Augusta fins arribar al Departament d’Educació, una xifra que la Guàrdia Urbana rebaixa fins als 10.000. El mateix amb el percentatge de seguiment de la vaga. Tot i que els sindicats asseguren que ha estat del 50%, la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray afirma que ha estat del 9,9%.

Manifestación profesores y maestros, educación, cabecera, pancarta, carrer Balmes, vista general, levantan manos, sentada - Sergi Alcàzar

Cambray ha estat, precisament, el protagonista absent d’aquesta enèsima mobilització. Si bé aquestes manifestacions van començar demanant la “dimissió” del conseller, després ja es va passar al “cessament”, i ara els sindicats han apuntat directament al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Consideren que si les negociacions amb el Departament d’Educació han acabat bloquejades no ha estat només per culpa de la conselleria, sinó per l’executiu català en el seu conjunt. Fonts sindicals han explicat a ElNacional.cat que durant les converses amb Educació sempre van tenir la sensació d’arribar a acords verbals amb la part negociadora, però que l’endemà, després de parlar-ho amb la conselleria, es presentaven documents allunyats d’aquelles postures.

En tot cas, el bloqueig d’aquestes negociacions ha empès els professors a protestar amb més força aquest dimarts. La manifestació ha començat a caminar a través de la Diagonal des dels Jardinets de Gràcia a dos quarts de dotze del migdia, i ha arribat fins a la seu de la conselleria de Cambray cap a les dues. Allà, però, els manifestants s’han topat amb una quantitat enorme de policies. Una quarantena d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra custodiaven el Departament. La intenció era que no es repetissin les imatges de fa dues setmanes, quan hi va haver tensió a les portes de la conselleria, quan manifestants joves van intentar accedir-hi.

 

“Un nou inici de mobilitzacions”

La d’avui havia de ser la penúltima d’unes mobilitzacions de cinc dies. Però els sindicats ja han avisat que, davant “la negativa d’Educació d’arribar a un acord”, les manifestacions i les vagues d’aquest dimarts i dimecres es convertiran “en un nou inici de mobilitzacions”. La idea seguirà sent la mateixa: pressionar la conselleria a través dels carrers perquè el Departament de Cambray arribi a un pacte amb els sindicats sobre les seves demandes, que es focalitzen, sobretot, en la reversió de les retallades de la crisi econòmica.

 

“Postura immobilista”

La manifestació d’avui ha arribat l’endemà que es confirmés que les negociacions, ara per ara, s’han trencat. Si s’han trencat ha estat perquè la mediació del Departament de Treball va proposar a les dues parts aixecar-se de la taula en veure que no era possible arribar a un acord amb unes postures tan allunyades. Avui, abans de començar la mobilització, els representants de mestres i professors han carregat contra el Departament i el conseller precisament per aquesta qüestió, denunciant la “postura immobilista” del Govern.