La periodista ciutadana xinesa Zhang Zhan ha estat condemnada a quatre anys de presó per "provocar aldarulls i buscar problemes" a causa de les seves informacions sobre el primer brot del coronavirus a Wuhan (centre de la Xina), ha informat avui el diari hongkonguès Apple Daily.

Aquest rotatiu, que cita un dels seus advocats, apunta que Zhang es va negar a acceptar els càrrecs en considerar que les seves informacions —publicades a través de plataformes xineses com WeChat i altres de prohibides al país com Twitter o YouTube— no haurien de ser censurades.

Segons Amnistia Internacional (AI), la seva feina a Wuhan es va centrar a informar de detencions d'altres reporters independents i d'assetjament a familiars de víctimes del coronavirus durant el considerat com a primer brot a nivell mundial de la pandèmia de la Covid-19.

L'organització Chinese Human Rights Defenders (CHRD) va apuntar el setembre que la dona havia estat detinguda per publicar que els ciutadans de Wuhan havien rebut menjar podrit durant el confinament d'onze setmanes que va viure la ciutat o que van ser obligats a pagar taxes per poder fer-se proves del coronavirus.

El judici s'ha celebrat en un tribunal de la ciutat oriental de Xangai —on té fixada la seva residència l'acusada— amb forta presència policial i amb l'assistència tan sols dels seus familiars.

Vaga de fam

Zhang, que va ser detinguda a finals de maig, va iniciar al setembre una vaga de fam que ha causat que el seu estat físic sigui "molt feble", segons la seva defensa, que afirma que les autoritats l'alimenten forçosament per un tub i l'obliguen a portar grillons.

Un altre dels seus advocats va revelar la intenció de Zhang, de 37 anys, de continuar amb aquesta vaga de fam "fins i tot encara que mori a la presó" si la condemna era greu.

La Fiscalia havia demanat una sentència d'entre quatre i cinc anys de presó per "publicar repetidament un gran nombre d'informacions falses" i acceptar entrevistes amb mitjans estrangers per "exagerar maliciosament" la situació del coronavirus a Wuhan.

Suport de les organitzacions pro drets humans

Les organitzacions pro drets humans han protestat per la sentència: "Qualsevol que elogiï l''èxit' del Govern xinès a l'hora de contenir el virus hauria de tenir això en compte. Això és una part integral del model de control de la pandèmia del Partit Comunista Xinès", ha lamentat a Twitter la investigadora per a la Xina de Human Rights Watch (HRW) Yaqiu Wang.

Referent a això, Amnistia Internacional ha afirmat recentment que "els periodistes ciutadans van ser la font primària, si no l'única, d'informació de primera mà i sense censura sobre el brot de la Covid-19 a la Xina", i ha recordat que aquests reporters independents "s'enfronten a assetjament i repressió per publicar notícies i difondre informacions censurades pel Govern".

A Wuhan les autoritats locals van tardar a donar la informació disponible sobre el brot, degut, segons el llavors alcalde, Zhou Xianwang, al fet que necessitaven l'aprovació d'instàncies superiors per fer-ho.