La Xina s'està preparant per analitzar milers de mostres dels bancs de sang de Wuhan. Es tracta d'una part d'una investigació sobre els orígens del coronavirus, segons detalla un funcionari xinès i recull la CNN en exclusiva. La mesura es produeix tot just enmig de demandes de més transparència sobre l'aparició del virus. 

El país té emmagatzemades fins a 200.000 mostres de sang, incloent-hi els últims mesos del 2019. Aquest fet va ser assenyalat el mes de febrer passat per un panel de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com una possible font d'informació clau que podria ajudar a determinar quan i on el virus va creuar-se per primera vegada amb humans. 

Per què és important analitzar les mostres de sang

Les mostres es guarden, segons destaca la mateixa publicació, al Centre de Sang de Wuhan i es creu que podrien aportar mostres de teixit de persones que es van infectar amb el SARS-CoV-2 per primera vegada. Les mostres s'han retingut durant dos anys i en cas que siguin necessàries com a evidència en qualsevol demanda relacionada amb les donacions. 

Aquest període de dos anys expirarà aviat pels mesos d'octubre i novembre del 2019, quan la majoria d'experts creu que el virus podria haver saltat als humans per primera vegada. De fet, un funcionari de la Comissió Nacional de Salut xinesa explicava a la CNN que la preparació de proves està actualment en marxa i que les proves es confirmaran una vegada expiri el límit de dos anys.

Les mostres, si s'han emmagatzemat correctament, podrien contenir signes crucials dels primers anticossos produïts per humans contra la malaltia, segons han dit els experts. Les mostres podrien fins i tot revelar qui va ser el primer infectat per coronavirus. Ara, oficialment, el primer cas es va detectar el 8 de desembre, però els experts creuen que hi podria haver hagut casos abans. 

Crida a l'acció

Fa només un mes, es denunciava que la investigació internacional sobre l'origen de la pandèmia estava "paralitzada". Així ho ressaltava un panel de científics en una carta publicada a la revista NatureA més, també han subratllat que el temps per trobar proves concloents sobre on i com va sorgir el virus "s'està acabant".

La viròloga Marion Koopmans, membre del panel de científics reunits per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que va viatjar a la Xina el mes de gener per intentar treure l'entrellat de l'origen del coronavirus, va detallar fa unes setmanes a la revista que volen fer "una crida a l'acció". Ella i la resta de companys firmaven l'escrit on exigeixen que es faci una segona investigació al país que permeti l'accés lliure de científics a totes les dades sobre els primers casos detectats en aquest país. A més, també es demana que es puguin estudiar granges on el patogen podria haver saltat dels animals als humans per primera vegada. 

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 en una cèl·lula / Flickr Niaid