El lloc on vivim pot determinar la longevitat. No és gens nou, però el curiós és que dins d'un mateix país amb un nivell semblant de desenvolupament també hi ha diferències i no només per qüestions que tenen a veure amb el desenvolupament de determinades patologies. Així ha quedat patent en un estudi innovador que s'ha dut a terme als Estats Units, però els resultats del qual també es poden extrapolar en altres societats occidentals del planeta. El cert és que algunes ubicacions milloren la longevitat més que altres, per múltiples raons.

"Existeix un efecte causal important del lloc on vius sobre la mortalitat i l'esperança de vida", assegura Amy Finkelstein, professora del Departament d'Economia del MIT i coautora de l'estudi. Els investigadors havien observat durant molt temps una variació regional significativa en l'esperança de vida als Estats Units, però la relacionaven més amb altres aspectes com l'obesitat, el tabaquisme i factors de comportament. Però en analitzar com els diferents llocs que afecten l'esperança de vida de les persones grans van donar compte que existien altres factors.

L'estudi de títol Place-Based Drivers of Mortality: Evidence from Migration (Factors impulsors de la mortalitat basats en el lloc: evidència de la migració) s'ha publicat s'ha publicat en la revista American Economic Review i a més d'Amy Finkelstein, també han participat John MacDonald de l'Institut Tècnic de Massachussets, i Matthew Gentzkow de la Universitat de Stanford.

Van analitzar les migracions de 6,3 milions de persones entre les edats de 65 i 99 anys, dels quins 2 milions d'ells es van traslladar d'una zona a una altra del país. Tal com expliquen els experts, l'estudi es va realitzar de la següent forma: es va fer un seguiment a, per exemple, dues persones grans d'un origen determinat, com, Boston. Un es va mudar a Minneapolis de baixa mortalitat, l'altre a Houston d'alta mortalitat. I després es va comparar quant temps en va viure cada un després de mudar-se.

Per descomptat, es va tenir en compte que les persones tenen diferents perfils de salut abans de mudar-se. Es van tenir en compte registres de 27 malalties i afeccions diferents, des de càncer de pulmó i diabetis fins a depressió. Després, van considerar com variava la salut observada entre individus de la mateixa ubicació que es traslladen a diferents destinacions.

Persones llibreta

En total, l'estudi va trobar que moltes àrees urbanes a les costes est i oest, inclosos la ciutat de Nova York, San Francisco i Miami, tenen efectes positius en la longevitat de les persones grans que es muden allà. Algunes àrees metropolitanes com Chicago, també van obtenir bones puntuacions. Al contrari, una gran franja del sud profund té efectes negatius en la longevitat de les persones grans que es muden allà, inclosa gran part d'Alabama, Arkansas, Louisiana i el nord de Florida. Gran part del sud-oest, incloses parts de Texas, Oklahoma, Nou Mèxic i Arizona, obtenen resultats igualment dolents.

Els experts s'han fixat en aspectes que determinen aquesta disminució de la longevitat i s'han precisat que factors com l'atenció mèdica disponible, el clima, la contaminació, la delinqüència o la seguretat viària juguen un paper essencial en aquest aspecte.

"Les diferències en l'atenció mèdica entre llocs són grans i potencialment importants", diu Finkelstein. "Però també hi ha diferències en la contaminació, el clima i altres aspectes... El que hem de fer ara és entrar a la caixa negra del lloc i descobrir què és el que importa per a la longevitat".