Les piscines són dels millors entreteniments de l'estiu, però també són un focus d'infeccions que poden provocar contagis entre els seus usuaris, com en el freqüent cas dels fongs i els papil·lomes.

Però a més, un dels virus més comuns és el dels mol·luscos contagiosos (VMC), que causen pàpules en forma de petites berrugues a la pell i que porten per nom el de condiloma subcutani. El virus afecta principalment els nens, encara que també es pot produir en adults. Les pàpules són generalment indolores, no piquen i poden afectar qualsevol àrea de la pell, especialment el tronc del cos, els braços i les cames.

Una vegada produïda la infecció, poden passar des de 7 dies fins a 6 mesos fins que apareguin els primers símptomes –les esmentades pàpules–, que solen tenir un diàmetre d'1 a 5 mm. En general, es desenvolupen en petits grups i romanen a la capa superior de la pell, però poden estendre's a altres parts del cos.

Mol·lusc contagiós Viquipèdia

La majoria de les persones encomanades sol tenir entre 15 o 20 pàpules, encara que si existeixen problemes amb el sistema immunològic poden aparèixer molts més. El contagi es produeix a través del contacte directe pell amb pell, l'ús de material contaminat com xancletes o tovalloles, o per transmissió sexual. El virus és contagiós fins que desapareixen els bonys. Sense cap tipus d'intervenció, poden desaparèixer als 6 o 12 mesos, encara que en alguns casos romanen fins a quatre anys a la pell.

Els mol·luscos generalment no causen complicacions, més enllà del dolor lleu o la picor a les pàpules. En el cas que es provoquin rascades hi ha un risc d'infecció i propagació del virus, per la qual cosa haurien de prendre antibiòtics. També poden presentar-se complicacions oculars, com la conjuntivitis o la queratitis, quan el virus està al voltant dels ulls.

Encara que al cap del temps desapareix el virus, existeixen diferents tractaments mèdics que poden accelerar la seva desaparició.

  • En primer lloc, les cremes tòpiques amb compostos com l'hidròxid potàsic, la cantaridina o l'àcid salicílic.
  • També es pot realitzar una intervenció quirúrgica per extreure el mol·lusc des de l'arrel, que es fa amb anestèsia local.
  • Altres mètodes són el làser o els inmunomoduladors, encara que un dels més utilitzats és la crioteràpia, que tal com explica l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, consisteix a disminuir la temperatura dels teixits per sota del llindar de resistència al fred, produint la seva congelació i necrosi. Generalment es fan servir dispositius manuals, amb els quals s'aplica nitrogen líquid a una temperatura de -195,8º C perquè es formin cristalls a l'interior de les cèl·lules i aquestes es trenquin durant el rescalfament. També es pot aplicar sobre la pell un terminal prèviament amarat amb nitrogen líquid.

Respecte a la prevenció, el millor consell és mantenir una bona higiene corporal, evitar els esports de contacte i no compartir articles personals, com a roba, tovalloles o raspalls. En el cas d'estar amb una persona encomanada, no s'han de tocar mai les pàpules i, si això succeís, rentar immediatament les mans amb desinfectant.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat