Dues de les molèsties més habituals de l'estiu són les infeccions per fongs i el papil·loma plantar, que augmenten en el període estival a causa dels banys freqüents a les piscines. Els fongs són els causants de l'anomenat peu d'atleta, el més habitual a l'estiu. S'estén pels dits dels peus i aproximadament un 8 per cent de les persones que van a les piscines contreu aquesta infecció, amb una prevalença més gran en adults que en nens.

El papil·loma plantar, causat pel virus del papil·loma humà (VPH), provoca una sèrie de berrugues en les plantes dels peus, amb taques negres, i que formen arrels que creixen cap a l'interior, podent resultar doloroses amb el pas del temps.

Prevenció

Els millors consells per prevenir aquestes infeccions són els següents:

  • Mantenir les ungles curtes, seques i netes
  • Utilitzar xancletes o algun altre tipus de calçat en sortir de l'aigua
  • No trepitjar descalç les vores de les piscines
  • No compartir calçat ni tovalloles
  • Fer ús d'aerosols o pólvores antimicòtics
  • Evitar l'ús d'ungles artificials i disminuir el de l'esmalt
  • Rentar els peus correctament en sortir de la piscina i assecar a continuació amb una tovallola
  • Assecar la suor amb freqüència per evitar la humitat a la pell
  • Aplicar crema hidratant als peus en arribar a casa després de rentar-los perquè la sequedat de la pell facilita la proliferació dels fongs
  • Utilitzar en el dia a dia mitjons i calçat de teixits naturals i mai sintètics, per afavorir la transpiració

Si sorgeixen les infeccions

En el cas que es produeixin les infeccions, cal actuar ràpid. En les infeccions per fongs, els primers símptomes són l'aparició d'erupcions cutànies als dits dels peus. Solen picar molt i s'escamnen. Si estan molt avançades, poden produir-se butllofes i úlceres i cal tractar els fongs perquè poden estendre's a altres zones del cos. Generalment, es fan servir fàrmacs anomenats antifúngics que poden eliminar-los directament o reduir el pH de la pell de la zona en qüestió per frenar el seu creixement.

Referent al papil·loma plantar, sol manifestar-se amb un petit bony al peu de caràcter rugós que forma una pell dura i engrossida. Poden aparèixer punts negres i sol créixer cap a dins, com hem assenyalat anteriorment. Cal evitar tocar-los, rascar-se, o raspar-los amb llimes, perquè és contraproduent i pot estendre's a altres zones. Normalment, per eliminar-los s'utilitzen medicaments amb àcid salicílic que van traient les capes de les berrugues. O crioteràpia, que consisteix en l'aplicació de nitrogen líquid a la berruga mitjançant l'ús d'un aerosol o d'un hisop. Per a casos més complicats o que no remeten, se sol aplicar una cirurgia local.

En ambdós casos, el millor consell és anar sempre a l'especialista perquè prescrigui el tractament més adequat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat