La consellera de Salut, Alba Vergés, constata el que el mateix secretari de Salut, Josep Maria Argimon, va posar en relleu ahir: la debilitat econòmica del país ha fet accelerar la desescalada. El mirall són els països veïns europeus i malgrat que els Fons Europeus estan marcats, les diferències són substancials.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vergés ha sentenciat: "Amb el que ens ve a sobre, reclamem a Espanya que faci com França o Alemanya". A tall d'exemple, els restauradors rebran ajudes que amb prou feines fregaran els mil euros amb un cobrament a partir del 2021, i en altres països s'abona fins al 70% de la facturació prevista per a cadascun.

La gestió està descentralitzada per comunitats, però les ajudes no arriben. La part bona de la pel·lícula, segons la consellera, és que ara estan més preparats i no hi ha l'efecte sorpresa del passat mes de març, però insisteix que les dades són realment preocupants: "Estem molt pitjor que quan va acabar el desconfinament de la primera onada. Tenim molts més ingressos al dia, però estem molt més preparats". Al govern de Pedro Sánchez li demana que faci els deures: "Si demanem que la gent es quedi a casa, necessitem ajudes. El govern espanyol és l'únic d'Europa que no ha mogut un dit en aquest sentit".

Campanya de vacunació

Pel que fa a les vacunes, ha avançat alguns detalls: "Hem calculat 900.000 dosis de les vacunes per a persones més grans de 80 anys, residències i personal sanitari". Així doncs, aquest càlcul s'ha fet per al proper trimestre i el repartiment de dosis es donarà amb un període d'entre dues i tres setmanes de diferència.

A més, reitera que quan arribi "no s'autoritzarà si no són 100% segures". Ara bé, des de Salut ja treballen per a la posada en marxa i no frenar cap procediment. Més lent és el camí farmacèutic. El treball conjunt amb aquest col·lectiu per rebaixar la pressió de l'atenció primària no serà immediat. Sobre la idea d'oferir tests d'antígens a les farmàcies, Vergés adverteix: "Hi estem treballant, però no serà ràpid".

El futur més immediat

Hi haurà tercera onada? "No hi ha res escrit". Vergés se centra en la segona i l'objectiu és allargar la desescalada i reduir les xifres de contagis i ingressos progressivament. Per això, caldrà veure com queden alguns sectors o les festes més immediates: de la Cavalcada de Reis ha reiterat que el Procicat continua treballant-hi. I pel que fa a les pistes d'esquí, no hi ha data d'obertura. De la mateixa manera que ha començat, torna a posar el mirall en Europa i recorda que França, Itàlia o Alemanya "no pensen obrir fins al mes de gener".