A hores d'ara de la pandèmia, ja es van tenint més coses clares que fa un any, quan el Covid-19 va irrompre en les nostres vides de forma dramàtica. Màscara, distància social i una bona higiene de mans són les tres premisses fonamentals per frenar la propagació del coronavirus, però hi ha una mesura igual o més important que el temps i l'evidència científica han anat posant cada vegada més en valor, la ventilació.

Tal com recorden des del Consell General d'Infermeria, segons les últimes evidències científiques, reconegudes per les autoritats sanitàries i altres en les quals ha aprofundit el llibre blanc "La transmissió del SARS-CoV-2 en aerosol i mecanismes de protecció", realitzat per l'Institut Espanyol d'Investigació Infermera juntament amb l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), el virus es transmet mitjançant aerosols que contenen virus viables generats per la persona infectada, especialment en espais tancats i mal ventilats. Aquest últim punt posa de manifest una realitat que la població ha de conèixer per posar solució.

Amb l'objectiu de donar a conèixer totes les pautes i mecanismes perquè les estances estiguin ben ventilades, el Consell ha llançat un vídeo animat amb els punts a seguir per reduir el contagi per aerosols. Entre altres claus, les infermeres recomanen l'obertura de finestres el major temps possible, fins i tot en edificis amb ventilació mecànica.

Així mateix, recorden la necessitat de controlar l'ocupació del lloc i augmentar la ventilació segons les dimensions de l'espai, l'ús que es realitzi i l'aforament. "Hem comprovat que una bona ventilació pot reduir enormement la transmissió d'aquestes partícules en la seva forma d'aerosol. Tan important és augmentar la ventilació i reduir l'ocupació dels espais tancats com mantenir el sistema de ventilació en condicions òptimes. Augmentar la ventilació natural, integrar sistemes de filtració HEPA, mantenir els sistemes operand de manera contínua, i valorar la necessitat d'incorporar altres sistemes o tecnologies en aquells llocs que no comptin amb sistemes de ventilació adequats", afirmen.

"No hem d'oblidar que aquestes partícules del virus poden romandre en suspensió durant hores en ambients tancats i mal ventilats. A més, s'han de controlar aspectes com el CO2, que ha de ser menor o igual a 500 parts per milió i mai superior a 800-1000; la temperatura ambient ha d'estar entre 20è i 26è, i la humitat relativa entre el 30% i el 70%", destaca María Enríquez, infermera del Consell General d'Infermeria.

A més, i molt important, des del CGE s'apunta que "la distància de dos metres pot ser insuficient en llocs mal ventilats, pel que caldria adoptar altres mesures per reduir el risc."