El cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Tabernero, i la investigadora del Vall d'Hebron Instituto d'Oncologia (VHIO) Teresa Maraculla han presentat al congrés de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO) a Chicago (EUA) nous avenços en el tractament de càncers gàstrics i de pàncrees.

Es tracta de la cita mèdica sobre pràctica clínica del càncer més important del món, que se celebra del 31 de maig al 4 de juny a Chicago, i on investigadors de tot el món presenten els avenços en els tractaments.

Taverner, que també és director del VHIO i president de l'European Society of Medical Oncology (ESMO), ha presentat com a primer autor de l'estudi, els resultats positius del pembrolizumab, un anticòs monoclonal dirigit contra una proteïna de superfície com a exemple de tractament d'immunoteràpia que pot substituir la quimioteràpia en càncers gàstrics.

Per la seva part, Teresa Macarulla ha format part de l'estudi que ha demostrat com l'olaparib, un inhibidor de les proteïnes PARP, pot ser útil com a tractament de manteniment en pacients de càncer de pàncrees metastàtic amb una mutació, un estudi que avui també publica la revista 'New England Journal of Medicine'.

El càncer de pàncrees és un tumor que continua tenint un pronòstic pobre, amb una taxa de supervivència als cinc anys menor del 10%.

La falta de millora en la supervivència i l'augment en la seva incidència en els últims anys han fet que les prediccions situïn el càncer de pàncrees com a responsable de la segona causa de mort per càncer als Estats Units l'any 2030. A Europa s'espera que ja a partir del 2018 hi hagi més morts per càncer de pàncrees que per càncer de mama.

Malgrat els esforços dedicats a la investigació en el càncer de pàncrees, existeixen pocs tractaments actius per tractar els malalts, i fins al moment cap no disposava d'un biomarcador que indiqués la població que més es podia beneficiar de cada un dels tractaments.

El VHIO ha participat activament al primer assaig de fase III (multicèntric, internacional i previ a registre del fàrmac) per avaluar l'eficàcia del tractament de manteniment amb inhibidor de PARP en pacients afectats de càncer de pàncrees avançat i portadors de la mutació germinal en BRCA.

Es tracta del primer estudi amb resultats positius guiat per biomarcadors en càncer de pàncrees, la qual cosa suposa la primera alternativa personalitzada de tractament per a un subgrup de pacients amb tumors de pàncrees per poder "descansar" del tractament quimioteràpic.

Segons els investigadors aquest medicament canviarà els estàndards de tractament existents fins al moment.

"Estem davant de la primera opció de tractament dirigit per a càncer de pàncrees", ha explicat Macarulla, investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, que ha liderat l'equip i ha reclutat pacients per a aquest assaig.

"Aproximadament entre un 6-8 % dels pacients amb càncer de pàncrees són portadors d'aquesta mutació i es poden beneficiar d'aquest tractament", segons Macarulla.