Un estudi internacional liderat per l'institut d'oncologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona (VHIO) ha demostrat els efectes positius d'una combinació de fàrmacs per millorar la supervivència de malalts de càncer de còlon amb metàstasi que no han respost als tractaments convencionals. L'assaig, publicat a la revista New England Journal of Medicine, combina dos fàrmacs que ja s'utilitzen per separat per tractar el càncer: el trifluridine/tipiracil i el bevacizumab

Segons indiquen els experts de l'hospital, el càncer colorectal és el tumor més freqüent, ja que afecta per igual homes i dones, i s'estima que un 60 % dels que pateixen aquesta malaltia poden arribar a desenvolupar metàstasi

Actualment, existeixen tractaments per al tumor primari i la metàstasi, però en aquest cas, entorn del 40 % dels pacients són refractaris a les teràpies i aquestes no tenen els efectes desitjats. La investigació Sunlight, coordinada pel director del VHIO, Josep Tabernero, posa el focus sobre aquests pacients. Es tracta d'un assaig clínic que es troba en fase 3 i en el qual han participat 492 pacients amb càncer colorectal metastàtic que prèviament havien rebut quimioteràpia estàndard. 

Un increment de la supervivència de 3 mesos de mitjana en pacients amb metàstasi

Els investigadors van separar els participants en dos grups: a la meitat els van administrar trifluridine/tipiracil i bevacizumab, i a l'altra meitat, només el primer fàrmac. Els pacients tractats amb la combinació van presentar una supervivència global mitjana de 10,8 mesos, davant dels 7,5 mesos dels quals van rebre només trifluridine/tipiracil. És a dir, amb la combinació de fàrmacs es va incrementar en 3 mesos la supervivència mitjana dels pacients. 

Segons ha explicat el director de la investigació, Josep Tabernero, en declaracions a EFE, "noranta dies pot semblar poc temps, però és una millora substancial en pacients que s'estan quedant sense opcions". Segons Tabernero, "qualsevol avanç que no afecti la toxicitat, és important".

Josep Tabernero Caturla / ConSalud
Dr. Josep Tabernero Caturla / Foto: ConSalud

El director del VHIO ha explicat que les guies clíniques europees i americanes ja han incorporat aquest tractament per a pacients amb càncer colorectal amb metàstasi. El pròxim pas és que les agències reguladores donin el vistiplau a aquesta combinació, cosa que Tabernero no creu que trigui molt de temps, ja que es tracta de fàrmacs per si sols ja aprovats i utilitzats.