El director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Tabernero, ha rebut el Premi Nacional de Recerca 2019 per part del Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en la seva 30ena edició.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb Premi Extraordinari de Llicenciatura en 1987 i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Tabernero ha esdevingut un dels investigadors més rellevants i amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars.

A qui es dona el premi?

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment, de manera significativa i internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

El guardó, amb una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany la ingent tasca del doctor Tabernero, qui ha significat avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com ara el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG). La guardonada està especialitzada en l’estudi dels processos bioquímics relacionats amb la catàlisi enzimàtica i el desenvolupament de simulacions i eines computacionals per al disseny de nous enzims d’interès per a la indústria farmacèutica.

"La nostra vida depèn de la ciència"

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha posat en valor la recerca d’avantguarda dels guardonats, assenyalant que “arran de la pandèmia de Covid-19, el conjunt de la societat ha entès que la nostra vida, en gran part, depèn de la ciència. Josep Tabenero i Sílvia Osuna en són uns referents d’excel·lència”. Chacón ha agraït en nom del Govern de Catalunya la contribució dels dos investigadors “per posicionar el nostre país i millorar, alhora, la competitivitat de la nostra economia i el benestar social”.

En una conversa telemàtica amb els dos investigadors guardonats i el director general de la FCRI, Jordi Portabella, la consellera ha destacat “el perfil transversal, de 360 graus, de Tabernero, que complementa el fet de ser un excel·lent investigador amb una formació empresarial, activitat docent i projecció internacional”.

Chacón ha fet incidència també en què la distinció de la doctora. Sílvia Osuna “és molt valuosa en tant que proporciona als més joves un referent de talent femení en l’àmbit científic; el nostre país no es pot permetre perdre la meitat del seu talent i és vital visualitzar investigadores ocupant posicions en l’àmbit de la recerca”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat