Des de fa uns anys ha anat guanyant terreny un tipus nou de teràpia contra el càncer. Es tracta de la immunoteràpia, una classe de tractament que funciona en augmentar la resposta immune del cos als tumors cancerígens. I perquè la teràpia tingui una probabilitat més gran de funcionar, els tumors han de ser dels que es denominen calents. És a dir, han de contenir cèl·lules immunes. D'altra banda, quan un tumor no conté prou cèl·lules immunes, o té cèl·lules immunosupressores, se li diu tumor fred.

Però convertir tumors freds en calents perquè responguin a la immunoteràpia no és gens senzill. Prova d'això és que fa temps que els científics investiguen com aconseguir-ho. Però ara, un equip d'investigadors del Centre Metge de la Universitat Rush a Chicago sembla haver trobat una manera efectiva de fer-ho utilitzant virus de la grip inactivats, essencialment bovines contra la grip, en experiments amb ratolins. I el procés sobre com han arribat a la troballa s'ha publicat a la revista PNAS.

Tumor (1)

La investigació

Els investigadors es van inspirar en observar les dades de l'Institut Nacional del Càncer. Unes dades que revelaven que les persones amb càncer de pulmó, que també havien estat a l'hospital amb infeccions pulmonars relacionades amb la grip, vivien més que aquelles amb càncer de pulmó que no havien tingut el virus de la grip.

Per això, van decidir recrear un escenari d'aquest estil en models de ratolins. Així, els investigadors van injectar un virus de grip inactivat a tumors de melanoma en ratolins. Els assajos els van portar a descobrir que aquesta vacuna convertia els tumors de freds en calents en augmentar la concentració de cèl·lules dendrítiques als tumors.

Aquestes cèl·lules poden estimular una resposta immune, i de fet, van conduir a un augment a les cèl·lules T CD8, que poden reconèixer i destruir les cèl·lules canceroses. Com a conseqüència d'això, els tumors de melanoma van créixer a un ritme més lent o van començar a reduir-se.

A més, els investigadors van veure que administrar la vacuna contra la grip a un tumor de melanoma en un costat del cos d'un ratolí va conduir a la reducció no només del creixement del tumor injectat, sinó també al creixement més lent d'un altre tumor, en un costat diferent del cos, que no havien injectat.

Els investigadors van veure resultats similars en administrar la vacuna contra la grip als tumors de càncer de mama triple negatiu metastàtic en models de ratolí.


Vacuna grip (1)

Segons els autors de l'estudi, "els nostres èxits amb una vacuna contra la grip que creguem, ens van fer preguntar-nos si les vacunes contra la grip estacional que ja estan aprovades podrien reutilitzar-se com a tractaments per al càncer. I ja que aquestes s'han utilitzat en milions de persones i ja s'ha demostrat que són segures, pensem que l'ús de vacunes contra la grip per tractar el càncer podria traslladar-se ràpidament als pacients".

Com els éssers humans i els ratolins som genèticament idèntics en un 95%, els científics té moltes esperances que les seves reeixides proves amb els rosegadors, funcionin també amb les persones.