A Catalunya ja s'han posat més de 56.000 dosis de reforç a persones immunodeprimides o residents. Les persones que estan rebent una tercera dosi, han rebut una vacuna d'ARN missatger, és a dir, són persones que van rebre al seu dia una vacuna de Pfizer o de Moderna. Què passa però, amb els vacunats amb Janssen? Vivek Murthy, màxima autoritat sanitària dels Estats Units, va dir el passat mes d'agost que "les persones que han rebut la vacuna de Johnson & Johnson, anticipem que segurament necessitaran dosi de reforç de la vacuna".

La mateixa empresa també va dir a finals d'agost que una segona dosi de la vacuna, que és monodosi, augmenta significativament els nivells d'anticossos contra el coronavirus. "Esperem discutir amb els funcionaris de salut pública una estratègia potencial per a la nostra vacuna, reforçant vuit mesos o més després de la vacunació primària d'una sola dosi", detallava en un comunicat Janssen. 

Però, què passa de moment?

Als EUA encara no s'han mogut pel que fa a possibles segones dosis de la vacuna de Janssen. La recomanació de dosis de reforç, segons constata el The New York TImes, es va basar en dades que suggereixen que la protecció proporcionada per les vacunes d'ARN missatger contra la infecció i malaltia ha anat disminuint en el temps. Tot i que han remarcat que la protecció continua sent alta. 

El cas de Janssen és diferent. Hi ha menys dades disponibles sobre la vacuna de Johnson & Johnson, que va ser autoritzada més tard. Una vacuna que fa servir un adenovirus modificat per transmetre a les cèl·lules del nostre cos com s'ha de combatre el virus. 

Sense dades prou sòlides sobre l'eficàcia de la vacuna a llarg termini, és complicat que ara per ara es recomanin dosi de reforç, segons explicava John Moore, viròleg de Weill Cornell Medicine al mateix rotatiu. "Si prens decisions basades en dades, però no tens dades, què pots fer? Aquest és el dilema".

Eficàcia de la vacuna de Janssen

Els assajos clínics, fets abans de generalitzar-se la variant delta, destacaven que J&J tenia una efectivitat del 72% als EUA, inferior al 95% de Pfizer i Moderna

Malgrat tot, és complicat a hores d'ara fer comparacions perquè les vacunes van ser provades en diferents llocs i moments. I ja ha quedat pal·les en nombroses ocasions en temps de pandèmia, els tempos són importats.

Nou vegades més de protecció

En aquest sentit, la companyia Johnson & Johnson ha presentat un estudi que conclou que, a partir de les dades obtingudes, podria ser aconsellable l'administració d'una segona dosi del seu fàrmac Janssen. El que s'ha observat és que una dosi de reforç d'aquesta vacuna genera un augment ràpid i sòlid dels anticossos d'unió a la proteïna S. De fet, tant és així que la resposta immunitària que produeix és nou vegades més gran que la que té lloc 28 dies després de la vacunació d'una sola dosi de Janssen.

 

 

Imatge principal: un vial de la vacuna de Janssen / Europa Press