Per a la major part dels éssers humans, la grip és una malaltia que no causa gaires problemes, més enllà de les típiques molèsties que l'acompanyen durant els dies que dura: entre 3 i 7 dies. Tanmateix, en algunes persones pot suposar una complicació important que pot posar en risc la seva salut de forma greu.

En aquests casos és aconsellable posar-se cada any la vacuna de la grip. Totes les temporades es crea una nova vacuna en funció del tipus de virus que predomina, que sol canviar de forma periòdica. Protegeix de tres variants del virus segons l'estimació que realitzen els científics en valorar les que s'espera que tinguin més prevalença cada any.

Els tipus de virus més comuns de la grip són l'A, B i C, dels quals l'A és el més complicat. La vacuna se sol posar entre setembre, octubre i novembre a tot Europa. És intramuscular i s'administra generalment a la zona de l'espatlla, sobre el múscul deltoide.

Vacuna espatlla

La vacuna de la grip està recomanada principalment a les següents persones que formen part de la població de risc; és a dir, que poden patir complicacions en cas de patir-la.

  • Persones grans, preferentment a partir dels 65 anys d'edat.
  • Persones entre els 6 mesos i els 65 anys d'edat que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip. Per exemple, aquelles que pateixin malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió arterial aïllada), neurològiques o respiratòries, incloent displàsia aspre-pulmonar, fibrosi quística i asma, diabetis tipus 2, obesitat, malalties renals, fumadores...
  • Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions.
  • Altres grups en els quals es recomana la vacunació, com a cossos i forces de seguretat de l'Estat, amb dependència nacional, autonòmica o local, bombers, etc.

Tota la informació sobre això es pot consultar en aquest enllaç.

Amb la vacuna, s'adquireix protecció aproximadament 2 setmanes després de rebre la immunització. Generalment no es produeixen efectes secundaris, més enllà d'un lleuger dolor o, si potser, una mica de febre durant alguns dies. També es pot produir alguna reacció al·lèrgica, però no és gaire comuna. Tot i així, aquelles persones que hagin tingut una reacció moderada o severa després de l'administració de la vacuna no han de tornar a posar-se-la i, en tot cas, consultar amb el metge.

Engripada

Per evitar el contagi, segons el Ministeri de Sanitat, a més de la vacunació, es recomanen les següents mesures.

  • Tapar-se la boca en tossir o en esternudar, preferiblement amb mocadors d'un sol ús.
  • Rentar-se amb freqüència les mans, sobretot després d'haver tossit o esternudat.
  • Procurar no reutilitzar els mocadors fets servir en esternudar o en netejar les secrecions nasals.
  • Limitar el contacte, en la mesura possible, amb altres persones si es té malestar, febre o altres símptomes gripals per evitar encomanar-los.
  • Evitar el contacte amb persones malaltes per evitar que ens encomanin.