La cursa per trobar una vacuna no s'atura. La Universitat d'Oxford té en marxa un assaig per trobar una vacuna contra el coronavirus. Una de les vacunes amb les que es treballa ja està en fase tres de les proves. Joan Pons, és un infermer que participa de voluntari a l'assaig clínic de l'Institut Jenner, al Regne Unit, per provar la vacuna contra el virus. De fet, la universitat busca voluntaris sanitaris per comprovar-ne l'efectivitat. "Penso que algun dels 10.000 voluntaris han donat positiu i estem avançant bé en la fase 3, i si tot va bé, a l’octubre tindrem la vacuna", explica en una entrevista a El Món a Rac1.

A més, l'infermer comenta que la vacuna serà molt assequible. "La farmacèutica Astra Zeneca ja l’està produint, i s’estan unint amb altres països que també han comprat la patent, i la UE també ha posat molts recursos", comentava als micròfons de l'emissora catalana. "L’OMS també s’hi ha involucrat i es va comprometre que tindria un preu de cost assumible, sortirà per uns dos euros".

Les fases d'una vacuna

Els experts calculen que trobar una vacuna pot tardar entre 8 i 10 anys perquè han de passar una sèrie de fases efectives. De fet, abans de provar-se en humans, es fan proves amb animals. Si els resultats són positius es podria començar a testejar en humans. Així, la CNN resumia les tres fases que hauria de passar abans de donar-la per bona. En una primera s’administra a un petit grup de participants. Amb els resultats positius, augmenta el nombre de participants en l’assaig (fase 2). En una tercera fase, si les coses van bé, també creix el nombre de persones, sobretot per comprovar els possibles efectes secundaris o estranys que se’n puguin derivar.

vacunes unsplash

Mostres de vacunes / Unsplash

Tal com detallava el doctor Xavier Bosch en una entrevista a ElNaconal.cat fa uns dies, ara per ara hi ha dotzenes de vacunes en estudi “i encara no sabem quina o quines seran les més adequades i quines indicacions tindrem”. “El que sí que sabem és que les indicacions seran de vacunacions generalitzades i per tant es necessitaran grans quantitats de dosis”. En aquest cas, la col·laboració entre països, destaca, està sent bona i això farà que la recerca avanci més ràpidament. “Fa pocs dies es va signar un acord internacional entre fabricants, distribuïdors i associacions científiques i sanitàries per assegurar que una vegada identificades la o les vacunes més adients, la producció sigui massiva i coordinada de manera que el cost estigui adaptat i les vacunes puguin arribar a totes les poblacions de risc”, matisa.

Funciona la immunitat de grup?

Bosch ressaltava en relació a aquest aspecte que “la immunitat de grup protegeix els no vacunats que conviuen en poblacions ben vacunades, aproximadament el 70% de la població”. Així destaca que aquesta protecció es manté “mentre la persona no vacunada es queda al grup. Si viatja o es reben viatgers i no s’està vacunat el risc de contaminar-se i acabar malalt és molt gran”.