Un 70% dels residents i un 56% dels treballadors infectats coronavirus són asimptomàtics, segons un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona dut a terme en 69 residències, amb una mostra de gairebé 6.000 persones.

L'estudi, publicat a la revista Emerging Infectious Diseases, és el major a nivell mundial elaborat fins al moment sobre l'impacte del coronavirus a les residències i ha mostrat que un 24% dels residents i un 15% dels treballadors analitzats estaven contagiats.

La cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha presentat aquest dijous el treball juntament amb el cap de Malalties Infeccioses, Benito Almirante; la directora del Servei d'Atenció Primària Muntanya de Barcelona, Elisabeth Martín; la coordinadora de l'equip d'infermeres involucrat en l'estudi, Maria Gutiérrez-Sant Miquel, i el cap del servei de Microbiologia, Tomàs Pumarola.

Vigilar les transmissions

La investigació es va dur a terme entre el 10 i el 24 d'abril en residències públiques i privades de l'àrea d'influència de l'hospital, i tenia l'objectiu de controlar les transmissions en aquests centres i donar eines i formació al seu personal. En concret, els investigadors van analitzar la presència de símptomes relacionats amb la Covid-19 i els resultats en els tests PCR de 3.214 residents i 2.655 treballadors dels geriàtrics, dels quals un 23,9% dels usuaris i un 15,2% del personal van ser positius.


"Aquestes dades demostren una transmissió molt elevada del virus en aquests centres, especialment afavorida per característiques pròpies de les residències, com les habitacions i banys compartits, altres espais comuns, i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció", ha dit Martín.

Campins ha destacat que l'alt nombre d'infectats asimptomàtics ha estat un resultat "sorprenent": "No només hem de fixar-nos en les persones que tenen símptomes, sinó que sabem que en l'entorn residencial, per les característiques de les persones grans, definir si una persona està infectada o no partint de la simptomatologia no és fiable".

Fer tests a tothom

El nou protocol estableix que quan un usuari o un treballador d'una residència comenci a tenir símptomes, no només ha d'analitzar-se a aquella persones, sinó que s'han de fer test a la resta de persones del centre. "Si volem tallar la transmissió hem de fer actuacions molt ràpides i tenint en compte a totes les persones, no només a les simptomàtiques perquè, com ha demostrat aquest estudi, pot haver moltes formes asimptomàtiques", ha detallat.

L'estudi ha comptat amb un equip d'entre 8 i 12 infermeres de la Vall d'Hebron i un altre similar de l'atenció primària que es va desplaçar a les residències per fer unes 500 proves PCR diàries de mitjana, que en menys de 24 hores eren analitzades pel laboratori de microbiologia de l'hospital.