Un 70% dels residents i un 56% dels treballadors infectats coronavirus són asimptomàtics, segons un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona dut a terme en 69 residències, amb una mostra de gairebé 6.000 persones.

L'estudi, publicat a la revista Emerging Infectious Diseases, és el major a nivell mundial elaborat fins al moment sobre l'impacte del coronavirus a les residències i ha mostrat que un 24% dels residents i un 15% dels treballadors analitzats estaven contagiats.

La cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha presentat aquest dijous el treball juntament amb el cap de Malalties Infeccioses, Benito Almirante; la directora del Servei d'Atenció Primària Muntanya de Barcelona, Elisabeth Martín; la coordinadora de l'equip d'infermeres involucrat en l'estudi, Maria Gutiérrez-Sant Miquel, i el cap del servei de Microbiologia, Tomàs Pumarola.

Vigilar les transmissions

La investigació es va dur a terme entre el 10 i el 24 d'abril en residències públiques i privades de l'àrea d'influència de l'hospital, i tenia l'objectiu de controlar les transmissions en aquests centres i donar eines i formació al seu personal. En concret, els investigadors van analitzar la presència de símptomes relacionats amb la Covid-19 i els resultats en els tests PCR de 3.214 residents i 2.655 treballadors dels geriàtrics, dels quals un 23,9% dels usuaris i un 15,2% del personal van ser positius.


"Aquestes dades demostren una transmissió molt elevada del virus en aquests centres, especialment afavorida per característiques pròpies de les residències, com les habitacions i banys compartits, altres espais comuns, i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció", ha dit Martín.

Campins ha destacat que l'alt nombre d'infectats asimptomàtics ha estat un resultat "sorprenent": "No només hem de fixar-nos en les persones que tenen símptomes, sinó que sabem que en l'entorn residencial, per les característiques de les persones grans, definir si una persona està infectada o no partint de la simptomatologia no és fiable".

Fer tests a tothom

El nou protocol estableix que quan un usuari o un treballador d'una residència comenci a tenir símptomes, no només ha d'analitzar-se a aquella persones, sinó que s'han de fer test a la resta de persones del centre. "Si volem tallar la transmissió hem de fer actuacions molt ràpides i tenint en compte a totes les persones, no només a les simptomàtiques perquè, com ha demostrat aquest estudi, pot haver moltes formes asimptomàtiques", ha detallat.

L'estudi ha comptat amb un equip d'entre 8 i 12 infermeres de la Vall d'Hebron i un altre similar de l'atenció primària que es va desplaçar a les residències per fer unes 500 proves PCR diàries de mitjana, que en menys de 24 hores eren analitzades pel laboratori de microbiologia de l'hospital.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat