UNICEF demana que es doni prioritat als professors per rebre la vacuna contra la Covid-19, una vegada que el personal sanitari de primera línia i la població d'alt risc estiguin vacunats.

En un comunicat, la directora executiva de l'organització, Henrietta Fore, assegura que això ajudarà a protegir els professors del virus, els permetrà ensenyar presencialment i, en última instància, contribuirà a mantenir les escoles obertes.

Segons rememora Fore, la pandèmia de Covid-19 ha causat estralls en l'educació dels nens a tot el món, per la qual cosa considera que "vacunar els mestres és un pas fonamental perquè tornin a estudiar".

El tancament de les escoles

En el seu moment àlgid a finals d'abril de 2020, el tancament d'escoles va interrompre l'aprenentatge de gairebé el 90% dels estudiants a tot el món. Si bé aquest nombre ha disminuït des d'aleshores, continua existint la idea "infundada", segons Fore, que el tancament d'escoles pot alentir la propagació de la malaltia, malgrat l'evidència creixent que les escoles no són el principal impulsor de la transmissió comunitària.

En conseqüència, a mesura que els casos es van disparant a molts països, les comunitats estan tancant les escoles de nou. A partir de l'1 de desembre, les aules romanen tancades per a gairebé 1 de cada 5 escolars a tot el món, o el que és el mateix: 320 milions de nens.

La importància de l'educació

Així, Fore assenyala que, si bé les decisions sobre l'assignació de les vacunes depenen en darrer terme dels governs, les conseqüències de no rebre educació de manera prolongada o de rebre una educació deficient són "greus", especialment per a les persones més marginades.

Europa Press escola coronavirus

Un nen es desinfecta les mans abans d'entrar a l'escola / EP

"Com més temps passin els nens fora de l'escola, menor serà la probabilitat que tornin i més difícil serà per als seus pares tornar a la feina", afegeix.

Segons el seu parer, són decisions difícils que obliguen a assumir contrapartides difícils. "Però el que no hauria de ser difícil és la decisió de fer tot el que estigui a la nostra mà per salvaguardar el futur de la pròxima generació. Això comença per protegir els responsables d'obrir-los les portes a aquell futur", comenta.