L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat a analitzar els resultats dels primers assajos de laboratori de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca contra la Covid-19. Així doncs, inicia els estudis de les proves realitzades al laboratori, mentre que continuen els assajos clínics de l'antídot amb humans, dels quals s'haurà d'esperar a tenir els seus resultats per procedir a analitzar-los. 

Cal destacar, que aquest no és el procés habitual. Normalment, aquesta agència inicia la revisió de totes les proves un cop s'han acabat els assajos en humans i es demana l'autorització. Ara bé, han decidit canviar el procediment per tal d'accelerar el procés i com més aviat millor possible la confirmació sobre si es pot emprar o no la vacuna d'Oxford

vacuna coronavirus Oxford Regne Unit - EfeUna prova de la vacuna d'Oxford / EFE

S'ha d'esperar totes les evidències

Tot i això, des de l'EMA ja han alertat que s'ha d'esperar per tenir unes conclusions fiables. "No es pot arribar a cap conclusió sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna fins que no es presentin totes les evidències", ha destacat l'entitat en un comunicat. No obstant això, l'agència ha optat per començar aquesta revisió continua de la vacuna d'Oxford perquè els "resultats preliminars" dels assajos "suggereixen que la vacuna genera una producció d'anticossos i cèl·lules del sistema immunitari que ataquen el virus". 

En el cas dels resultats dels assajos clínics, l'EMA estima que els podrà tenir en les pròximes setmanes i mesos. "Aquests resultats donaran informació sobre com és d'efectiva la vacuna per protegir la gent de la Covid-19 i s'avaluaran en una fase posterior", ha precisat. 

Un cop l'EMA tingui suficients evidències de tots els assajos, Oxford i AstraZeneca podran demanar formalment l'autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l'EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si permet el seu ús