Una de les veus diàries de la primera onada i que ha continuat sent de referència per avaluar, des d'una òptica epidemiològica, el pols de la Covid-19 a Catalunya. Entrevistem Antoni Trilla, cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, professor investigador de l'ISGlobal, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UB i membre de la junta de govern de Col·legi de Metges de Barcelona (COMB). 

Doctor Antoni Trilla - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Sempre des de la prudència, evitant com ell diu crear mala maror pontificant en certs temes, Trilla tampoc nega la realitat i prefereix expressar-se des de la claredat i la transparència que aporten les dades empíriques d'aquesta malaltia per argumentar la greu situació sanitària que viu, en aquests moments, el país.

Com s'ha quedat després d'escoltar les darreres mesures del Govern anunciades ahir divendres?

S'ha optat per una solució que no és blanc ni negre, un compromís intermig que deixarà insatisfet uns i altres. Em preocupa que no són contundents ni clares perquè hi ha moltes possibilitats de fer excepcions i per tant la gent té tendència a fer interpretacions personals.

Alguns hem estat reclamant que la limitació dels espais i les distàncies a bars i restaurants requerís una seguretat per part de les administracions perquè no veies a ningú estirant les orelles a qui ho feia malament. I si ara, en canvi, has de controlar l'horari, i qui dona un menjar a una hora o altra, encara serà més difícil.

Si ara has de controlar qui dona un menjar a una hora o altra, encara és més difícil

Per tant...

Jo hagués preferit, i com a visió d'epidemiòleg, restriccions més senzilles i fortes. Seguim en una situació que si això suposa un augment ràpid de contagis, els nostres hospitals, UCI i personal no estan en una situació de tranquil·litat per fer front a aquestes condicions. Posarem el que calgui per part nostra però d'entrada calia més simplicitat i més restricció.

Cal més simplicitat i més restriccions

Estem empalmant onades?

El resum que no en sortim és el que defineix millor la situació. Per poder dir que has sortit d'una onada, hauríem de tenir dades com les de just abans de l'estiu, amb índexs que no tenim ara. El virus no distingeix primera, segona o tercera onada, ell va fent. La segona pràcticament no l'hem acabat. Parlem de distincions terminològiques que no valen la pena definir. Si és la segona, segona i mitja o tercera, tant se val. Si torna a créixer, i de forma ràpida i explosiva, tindrem més casos.

Onada permanent?

Em resisteixo a pensar-ho, hem d'eliminar-la a partir de les mesures del Govern, les que ens demanen de forma individual i amb les eines que tenim. Ara podem utilitzar una vacuna de forma massiva que ajudarà a controlar-ho i es convertirà en un mar de fons que acabarà sent pla. L'any que ve, segur que tindrem alguns casos de Covid greus, però no amb aquesta pressió constant del sistema sanitari on les dades pugen d'un dia per l'altre.

"Alemanya té el triple de llits UCI i malgrat tot són més restrictius"

A Europa prenen mesures dràstiques i aquí diuen que no poden per la manca de recursos econòmics. Això li fa bullir la sang?

Em sap molt greu, soc un absolut convençut de la idea d'Europa. Ja m'agradaria com a país tenir les capacitats d'Alemanya i, des del punt de vista de la salut, s'ha de preservar el sistema sanitari i aquí no ho fem. Alemanya té el triple de llits de malalts de cures intensives que Espanya i ens arriba a doblar amb els llits convencionals.

Malgrat tot, utilitzen una política molt restrictiva i tanquen més coses de les que els agradaria. Així doncs, tots els països estan en una situació crítica i utilitzen mesures més dràstiques que les d'aquí. Si la situació puja, toca posar el fre.

Doctor Antoni Trilla - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Ara toca restringir al màxim

A la mateixa setmana que empitjoren les dades, s'obren les pistes d'esquí o la frontera amb Andorra. Quina credibilitat pot tenir per a la ciutadania el perill que ara sembla haver-hi?

M'encanta aquesta pregunta, com dirien. Jo intento fer la meva feina i el que toca ara és prudència, precaució i restringir al màxim. Les decisions que ha de prendre el Govern són impopulars, hi ha gent que està patint molt pel negoci i són aspectes molt complicats de conjugar. Però, més enllà d'intentar ajudar tots aquests col·lectius, toca prendre decisions clarament impopulars i apel·lar a la prudència extrema davant del panorama que tenim. Si això vol dir que ens insultaran, ho entenc i ho accepto. Però des d'un punt de vista sanitari, quan abans frenem, menys bufetada rebrem.

Em nego a pensar que els governants no són prou impopulars perquè venen eleccions

Ser impopular ara no toca perquè estem a les portes d'unes eleccions o tant important és el Nadal? 

Els governants són honrats i han de fer el que toca pel bé comú o de la majoria. Entenc que hi ha gent que en surt perjudicada i em nego a pensar que això es fa per motius electoralistes. Si es fes així, seria per aplicar la frase del "teniu el govern que us mereixeu". Ara bé, els bons governants han de prendre, a vegades, mesures impopulars. Després et diuen, "ens vam recordar de tota la teva família però va valdre la pena".

Per tant, els governants no estan sent prou impopulars...

S'ho estan pensant i intentant trobar un equilibri. Un dels beneficis principals a preservar és la salut de la població. És més fàcil ajudar els sectors comercials que ara incrementar llits d'UCI.

No crec que sigui un sacrifici tan extraordinari restringir el Nadal

A dia d'avui, vostè tancaria el Pla de Nadal?

S'hauria de començar a pensar que algun dia s'haurà de dir que es restringeixen les coses, no de forma absoluta, però sí alguns avantatges de Nadal o Sant Esteve. No demano un confinament exigent. És el Nadal de la pandèmia i així el recordarem, no crec que aquest sigui un sacrifici tan extraordinari. Les persones grans, en la història recent, n'han fet més. Sembla que ens hi vagi la vida a celebrar el Nadal, i serà així si no ho fem bé.

Quants cops s'ha mossegat la llengua veient determinades accions ciutadanes i polítiques?

Algunes declaracions són legítimes però l'única crítica que faig o em molesta en l'àmbitprivat és que la gent és massa contundent i dona coses per certes quan hi ha massa incertesa.

Des de fa set dies, el Clínic torna a estar estancat

Tocant el terreny, com està el Clínic?

Havíem aconseguit reduir llits i pacients d'urgències de Covid i, des de fa set dies, tornem a no poder reconvertir sales, mantenim estades de Covid i estem estancats. Veus que això no es mou i si ho fa, va més amunt. Tenim més de vint pacients a l'UCI i un que porta més de 150 dies ingressat per aquesta malaltia, la majoria a cures intensives i sense veure ningú, ni pràcticament poder respirar. Nosaltres veiem la cara més dolenta de la malaltia però és la real per a moltes famílies.

Doctor Antoni Trilla - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Les llistes d'espera ja s'allarguen divuit mesos

Quin és el retard de les llistes d'espera a la sanitat pública en aquests moments?

Probablement trigarem un any a recuperar el retard de la llista d'espera i ara, després de la segona onada, s'allarga als divuit mesos. El nostre equilibri és complicat, sembla que cridem el mal temps però la nostra feina es veu realment compromesa. No podem deixar de fer les coses i ja ens les trobarem d'aquí a quatre anys.

Sobre la vacuna. Entre la primera i segona dosi, cal preveure un confinament més estricte per evitar un rebrot que empitjori la campanya?

Hi tenim posades moltes esperances perquè és l'eina principal de control d'una malaltia infecciosa. En la segona dosi comences a estar més immune i, per tant, les tres setmanes prèvies tindrem el mateix risc.

Però tots haurem de seguir amb les mateixes mesures de prevenció. Jo em vacunaré el primer, tan bon punt m'ho diguin, però quan surti d'allà seguiré anant amb la mascareta. Hem d'arribar a la immunitat col·lectiva malgrat que, potser a l'estiu, podrem anar pel carrer sense mascareta.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha posat data d'arribada de les primeres dosis: 27 de desembre es comença a vacunar.

Hem de centrar les coses en el sentit que el subministrament serà lent o progressiu i aniran arribant les vacunes, serà una cinta contínua i no amb grans comandes. S'haurà de prioritzar els grups prioritaris, primer les residències. Des del Clínic no intervenim de moment però ajudarem amb tot el que calgui. Si abans d'acabar l'any ja se'n comencen a vacunar alguns, és un èxit. Jo crec que nosaltres trigarem una mica més.

Com prepara el seu propi calendari de vacunació l'Hospital Clínic? Ho tenen ja pensat?

Ens hem de preparar sobretot per la campanya d'informació i resoldre molts dubtes de malalts trasplantats, dones embarassades, entre d'altres. Hem de resoldre algunes preguntes i les que no tenen resposta dir per on apunten. Hem de generar confiança, qui es vacuni estarà més protegit però s'ha de fer de forma massiva. Mai a la història recent s'ha començat una campanya de vacunació tan extraordinària com aquesta, és un repte apassionant, veiem la sortida del pou on estem ficats.

Seria per tallar-se les venes, tenir una vacuna segura i no voler posar-se-la

Però molts no hi confien...

Doncs el que sí que em gelaria la sang seria tenir una vacuna segura i efectiva i que no ens la posem, això seria per tallar-se les venes. Hi ha tres vacunes que estan a la porta i si sumem totes les persones que s'han assajat, anem al voltant de les 100.000. Els efectes secundaris immediats no s'han vist, com les de qualsevol vacuna. Ens l'hem de posar pensant en els altres. Evidentment n'hi ha de potencials a llarg termini que no ho sabrem fins que hagin passat molts mesos i exigeix una vigilància continuada. I malgrat haver-hi alguna reacció excepcional, si la probabilitat d'agafar la Covid és molt més gran, sempre és preferible vacunar-se. Sobre la seva efectivitat, la resposta immune sembla més potent del que semblava.

S'han invertit milers de bilions d'euros en el desenvolupament de les vacunes i res en comunicació

Doctor Antoni Trilla - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Parlava de la importància de comunicar bé sobre la vacuna però estem a dies d'iniciar el procés i sembla que poca cosa s'ha informat més enllà del que surt als mitjans per entrevistes com aquesta.

Estic segur que ho tenen previst. D'entrada, treballarem amb una vacuna, probablement amb Pfizer, i immediatament amb la de Moderna, que s'assemblen molt. Entenc que se n'explicaran totes les bondats i tindrem una mica més de temps per explicar la d'Astra-Zeneca.

S'han invertit milers de bilions d'euros en el desenvolupament de les vacunes i res en comunicació. Hem de tenir un bon producte però s'ha d'explicar. Hi haurà una mica d'enrenou, ens passarà com als anglesos, que algú tindrà reaccions al·lèrgiques. Ara bé, si ho expliques abans, guanyes credibilitat.

Realment és necessari estar previnguts.

Estem treballant amb tots els col·legis de bata blanca per col·laborar amb els mitjans. Aquest serà l'any de la vacuna i la Covid. Hi ha molts detalls tècnics que és important explicar i res pot condicionar el programa de vacunació. Seria bo donar explicacions sobre els programes de vacunació massius: com s'aproven, què ha passat, quins són els seus plans, etc.

Ara em diuen que surto molt als mitjans però és que tinc una funció pública i crec que estaria molt bé poder establir un preguntes freqüents d'allò que molta gent pregunta i intentar contestar. De fet, ja ho estem parlant.

Seria bo que fos obligatòria?

Si ens esperem no avançarem com a societat. D'entrada ja n'hi hauran que no podran vacunar-se, per tant hem d'arribar a una immunitat de grup. El que és necessari és tenir una relació de confiança, si no és una situació crítica hem d'anar per la via de convèncer les persones.

No sabem quant durarà la immunitat de la vacuna, per tant hem d'explicar les coses perquè d'aquí a dos o tres anys tornem a fer el mateix. I sí, podria haver-hi països que obliguessin a vacunar-se per entrar-hi, com ja passa en alguns indrets amb la febre groga.