El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha apostat per limitar els horaris d'alguns establiments, com podrien ser els bars, per aturar l'increment de casos. "Menys hores oberts, menys risc de contagi", ha dit a RAC1.

El doctor ha considerat que tornar al toc de queda hauria de ser "una de les últimes possibilitats" i ha argumentat que limitar els horaris dels establiments seria una "posició intermèdia". Ha valorat que el tancament de l'oci nocturn "pot ajudar" i que, en tot cas, el que s'ha d'evitar són situacions de risc com aglomeracions o interiors i que cal complir estrictament les quarantenes. D'altra banda, ha afirmat que la variant delta pot representar ara un 50% dels casos i serà la majoritària en aproximadament un mes.

Trilla ha considerat que el Govern deu estar pensant què pot fer i què no i li ha recomanat que ho argumenti molt bé des del punt de vista jurídic per evitar que els jutges ho tombin. En tot cas, ha afirmat que, ara per ara, no caldrien mesures que limitin al màxim drets fonamentals.

La pressió assistencial

Pel que fa a la pressió assistencial, ha apuntat que les UCI encara no estan notant un gran efecte, però que s'estan preparant "per si s'han d'ampliar". Entre aquests que acaben a crítics, ha reconegut que n'hi haurà de vacunats, però ha insistit que seran una clara minoria.

En línies generals, ha valorat que ara s'està en fase de mitigació i que el que s'ha de fer és intentar diagnosticar tots els casos. Ha afegit que "ajudaria" que la gent complís bé les quarantenes i ha defensat que es prenguin mesures malgrat les afectacions econòmiques que puguin tenir. "Si no aturem els contagis, anirem pel camí del pedregar", ha declarat.

Catalunya ha registrat fins a aquest dijous 755.007 casos confirmats acumulats de coronavirus (694.371 amb PCR o test d'antígens), 8.092 més que en el recompte de dimecres, informa la Conselleria de Salut de la Generalitat a través del seu portal web.

El total de morts se situa en 22.278, quatre més que els que es van registrar dimecres: 14.180 a hospitals o centres sociosanitaris, 4.566 a residències, 1.183 a domicilis i 2.349 que no són classificables per falta d'informació.

Quant als pacients que actualment estan ingressats, la xifra se situa en 663, que són 53 més que en l'últim recompte, dels quals 138 es troben a les unitats de cures intensives de centres públics i privats, cinc més que dimecres.

La velocitat de reproducció (Rt) baixa a 3,35 i el percentatge de positivitat dels tests d'antígens i PCR se situa en 15,57%, mentre que la incidència acumulada a 14 dies és de 479,39 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 26,69 anys.

La taxa del risc de rebrot ha pujat: dimecres va arribar a un nivell de 1.460 i aquest dijous se situa en 1.552.

 

Foto principal: El doctor Antoni Trilla / Sergi Alcàzar