La fermentació és un procés pel qual les molècules d'un aliment o beguda en concret, per mitjà de l'actuació de determinats microorganismes, donen lloc a un altre tipus de molècules que produeixen un compost orgànic diferent. Els aliments i begudes fermentades tenen incomptables beneficis: aporten vitamines i minerals, afavoreixen la digestió, restauren i conserven la flora intestinal, impedeixen el creixement d'organisme patògens...

Per aquesta raó, en els últims anys s'ha posat de manifest la importància d'incloure'ls en la dieta. Les següents són tres begudes fermentades que són molt beneficioses per a la teva salut, encara que hauries de consultar el seu consum amb el metge per si en el teu cas concret pogués donar-se alguna contraindicació.

Kombucha

Te de Kombucha

L'origen del nom d'aquesta beguda no està clar. La majoria creu que prové d'una paraula japonesa que significa et d'alga, encara que també hi ha referències que en realitat prové del rus amb un significat similar: gran alga.

El cas és que és una beguda que procedeix de la fermentació del te dolç, a partir de bacteris i llevats (fongs). Es pot adquirir directament o fabricar-lo de forma casolana a partir de te, aigua, sucre i el fong de la Kombucha, anomenat scoby. Tanmateix, a causa dels possibles riscos de fer-ho manualment (l'aigua ha d'estar filtrada, cal mantenir les condicions higièniques, no utilitzar cap productes que pugui alterar la fermentació...) és aconsellable comprar-lo ja fet per evitar possibles riscos, sobretot aquells que no coneguin bé la tècnica.

Els beneficis són múltiples: és un probiòtic que millora el microbioma intestinal, té propietats antioxidants, afavoreix la digestió, activa el sistema immunològic i protegeix el cor i les artèries.

Cervesa

Encara que s'ha de recomanar el seu consum amb moderació, el cert és que la cervesa fermentada és un aliment amb propietats molt interessants per a l'organisme. Està elaborada amb aigua, cervesa i llúpol i té un contingut calòric reduït, malgrat el que molts poguessin pensar. És tan antiga com la història de la civilització, ja que ja es coneix el seu ús en l'antiga Sumèria. Des d'aleshores, és una beguda que ha acompanyat a l'home fins als nostres dies.

Nombrosos estudis han provat que té propietats antioxidants que actuen retardant l'envelliment de les cèl·lules. A més, és bona per al sistema cardiovascular perquè augmenta el colesterol bo, aporta vitamines del grup B i silici entre altres nutrients, és digestiva i també té propietats diürètiques.

Cervesa

Quefir de llet

Fins al Caucas cal dirigir-se per trobar l'origen d'aquesta beguda, que van portar uns pastors d'aquestes muntanyes que transportaven llet que acabava fermentant-se a causa de l'acció de bacteris i llevats, donant origen a aquesta beguda similar al iogurt encara que de caràcter més àcid.

Igual com altres begudes fermentades, es pot fabricar de forma casolana, encara que per a persones no expertes és més recomanable adquirir-lo ja preparat en botigues especialitzades. Els seus beneficis són també importants. Igual com la resta, té propietats probiòtiques, la qual cosa el converteix en un aliment molt bo per mantenir una flora intestinal adequada, amb com d'important que és això per a la salut en general de les persones. A més, millora la digestió i prevé malalties cardiovasculars i digestives.