Alguns dels aliments i begudes que inclous en la teva alimentació poden estar afectant negativament la salut de les teves dents. Encara que també és cert que alguns promouen la salut de les dents i les genives, d'altres poden provocar càries, erosió i el desenvolupament de malalties bucals. A continuació veurem quins poden ser perjudicials.

Refrescos i begudes endolcides

Aquestes begudes afecten les dents de dues formes nocives: són àcides i proporcionen combustible per als bacteris que promouen la càries. Els bacteris promotors de càries s'alimenten de sucre i produeixen àcids que desmineralitzen o descomponen l'esmalt dental.

Les begudes àcides i ensucrades com la cola suposen un cop doble a les dents. No només són naturalment àcides, sinó que també condueixen a una producció d'àcid més gran.

Sucre

El sucre alimenta els bacteris nocius a la boca, la qual cosa condueix a la producció d'àcids que descomponen l'esmalt de les dents.

Tanmateix, els sucres naturals que es troben en aliments com a fruites i productes lactis no contribueixen significativament a les càries dentals. Això es deu que les fonts de sucres naturals proporcionen compostos protectors, com a fibra i minerals, i estimulen el flux de saliva a la boca, la qual cosa ajuda a protegir les dents i les genives.

Utilitzar sucre afegit en altres aliments també pot fer malbé les genives en contribuir a un augment de la inflamació i l'estrès oxidatiu.

Cereals i pastes

Moltes persones comencen el seu dia amb un bol de cereal ensucrat o una peça de brioixeria. Esmorzars com aquests no només et deixaran amb gana de seguida a causa de la falta de proteïnes i altres nutrients importants, sinó que aquests aliments tenen un alt contingut de sucre agregat i carbohidrats refinats, que no són bons per a les dents.

Dents

Pa blanc i aliments refinats amb midó

Els carbohidrats refinats, com el pa blanc i l'arròs blanc, i certs aliments amb midó, com les patates fregides, poden contribuir a una mala salut bucal.

Igual com amb el sucre afegit, els bacteris a la boca fermenten ràpidament els sucres que es troben en les fonts de carbohidrats, la qual cosa produeix un àcid que erosiona l'esmalt. Ingerir aquests aliments amb freqüència provoca un risc més gran de càries.

Sucs de fruites

Encara que el suc 100% de fruita conté una gran quantitat de nutrients importants, beure'l amb massa freqüència no és saludable per a les dents. Els sucs de fruites són àcids i poden erosionar l'esmalt de les dents. Això és especialment cert per als tipus més àcids, com el suc de taronja, poma, llimona i raïm.

Un estudi alemany va revelar que els sucs de poma i taronja eren cinc vegades més erosius per a les dents que la Coca-Cola light.

Begudes alcohòliques

Les begudes alcohòliques no són bones per a la salut dental. El consum d'alcohol es considera un factor de risc important per al càncer oral perquè afecta la permeabilitat del revestiment de la boca, fent-la més vulnerable a possibles substàncies que promouen el càncer.

És més, l'alcohol pot causar sequedat a la boca, augmentar l'acidesa a la boca, augmentar els antulls d'aliments processats i canviar l'equilibri dels bacteris orals, el que pot causar danys a les dents.