Els pacients amb coronavirus que ja estan recuperats però donen positiu encara expulsen cèl·lules pulmonars mortes però no contrauen de nou la infecció, segons ha explicat l'Organització Mundial de la Salut. Funcionaris de salut de Corea del Sud van informar de més de 100 d'aquests casos a l'abril, fet que va generar por i dubtes per si els pacients es podien infectar de nou una vegada superada la malaltia. 

"Som conscients que alguns pacients donen positiu després de recuperar-se clínicament", explicava un portaveu de l'OMS a l'agència AFP. "Pel que sabem, ara per ara, i això es basa en dades molt recents, sembla que aquests pacients estarien expulsant materials sobrants dels seus pulmons com a part de la seva recuperació".

Així, la investigació duta a terme demostra que les persones infectades de coronavirus acumulen anticossos a partir d'una setmana després de la infecció a l'inici dels símptomes.

Ara bé, el que encara no està clar del tot és si el cos acumula sistemàticament suficient immunitat per evitar un nou atac del virus o, per altra banda, si ho fa, quant de temps dura.

"Necessitem una recopilació sistemàtica de mostres de pacients recuperats per comprendre millor quan expulsen el virus viu", detallava el portaveu. "Hem d'entendre si això vol dir que poden transmetre el virus a unes altres persones; tenir virus viu no significa necessàriament que es pugui transmetre a una altra persona". 

Què són les cèl·lules mortes?

Per altra banda, en una entrevista a la BBC, l'epidemiòloga de malalties infeccioses Maria Van Kerhove, part del programa d'emergències de salut de l'OMS, explicava què volia dir exactament l'escenari de "cèl·lules mortes".

"A mesura que els pulmons es curen, hi ha part d'aquest que són cèl·lules mortes. Aquestes són fragments dels pulmons que en realitat donen positiu". I per tant, detalla que "no és un virus infecciós, no és una reactivació. En realitat és part del procés de curació".  Malgrat tot, detallen que no saben si això implica immunitat i tampoc si vol dir una protecció contra la reinfecció. 

Del coronavirus encara en sabem poques coses. Una bona prova d'això són els temps de recuperació, que varien en funció de l'afectació. Per ara sabem, però, que aproximadament 1,1 milions de persones s'han recuperat de la malaltia en tot el món. Els experts recorden que altres coronavirus com el SARS, la immunitat és variable, des d'un parell de mesos fins a un parell d'anys. El nou coronavirus ha matat més de 237.000 persones a tot el món i n'ha infectat, oficialment, a gairebé 3,7 milions.