Les dades del Ministeri de Salut israelià publicades el mes passat analitzaven més d'un milió d'israelians majors de 60 anys que van rebre una dosi de reforç entre el 30 de juliol i el 22 d'agost. A partir d'aquestes dades es va trobar que 12 dies o més després d'aquesta dosi de reforç, el risc relatiu de malaltia greu va disminuir més de deu vegades i el risc relatiu d'infecció confirmada va disminuir més d'11 vegades. 

Aquestes dades seran publicades al New England Journal of Medicine. Segons explicava el director general del Ministeri de Salut, Nachman Ash, a la CNN, mostren que una dosi de reforç de la vacuna de Pfizer va disminuir dràsticament el coronavirus sever. 

Israel va començar a administrar dosis de reforç l'1 d'agost, i fins ara s'han administrat a 2,8 milions de persones. Fins ara, bona part de les dades del país sobre l'eficàcia de les dosis de reforç no han estat avaluades per experts externs ni han estat publicades en una revista mèdica. 

Que es publiquin dades revisades per parells en una destacada revista mèdica seria útil per als membres del comitè assessor de les vacunes i productes biològics relacionats de l'Administració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA, per les seves sigles en anglès), que es reuneixen el 17 de setembre.

 

mat napo qqyIX177sY0 unsplashDosis de vacunes Comirnaty de Pfizer. / Foto: Mat-Napo - Unsplash

Els EUA, encarats cap a la tercera dosi

Els responsables de Salut dels Estats Units també aposten per injectar una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Així ho han indicat en un comunicat conjunt publicat pel Departament de Salut nord-americà i que signen, entre d'altres, l'assessor del president Joe Biden, el doctor Anthony Fauci, o el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties, Rochelle Walensky.

D'aquesta manera, han exposat que les terceres dosis es podrien començar a administrar a partir del 20 de setembre a les persones que fa més de 8 mesos que van rebre la segona injecció. En tot cas, però, el pla espera l'autorització del regulador, la FDA, que ha d'analitzar els estudis presentats per Pfizer i Moderna sobre les terceres dosis.

"Les dades disponibles deixen clar que la protecció contra la infecció de SARS-CoV-2 comença a disminuir amb el temps després de les dosis inicials i, això, juntament amb la variant delta, fa que comencem a veure proves d'una reducció de la protecció en casos de malaltia lleu o moderada", afirma el comunicat.

L'OMS demana ajornar-ho

L'OMS va demanar fa uns dies ajornar les dosis de reforç dels països rics fins, com a mínim, a finals de setembre, per frenar la desigualtat en la distribució de les dosis entre països rics i pobres. Els països rics havien promès donar més de mil milions de dosis de vacunes als països més pobres, ha dit, però menys del 15% d'aquestes dosis s'han materialitzat. "No volem més promeses, només volem vacunes". 

Per ara, els EUA han rebutjat aquesta moratòria perquè el president dels Estats Units, Joe Biden, ha exposat que té "la responsabilitat de fer tot el possible per protegir les persones" del país. 

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna de Pfizer / Efe