Estrès, cansament, preocupacions en excés, nervis, ansietat, necessitat de moure's i de canvi. El coronavirus ha afectat i afecta la salut emocional. Menys contactes socials, més restriccions de mobilitat, més dificultat per fer coses i sensació d'ofec.

La depressió, l'ansietat generalitzada, l'ansietat social i fòbies representen el 70 i 80% de les patologies que arriben a les consultes. La inestabilitat econòmica i l'obligació social d'adaptar-se a les noves restriccions i els pocs contactes socials, ha fet baixar la capacitat de les persones de superar situacions adverses i han augmentat les probabilitats de patir ansietat, depressió i altres malalties mentals.

Segons una enquesta que ha fet la plataforma de realitat virtual per a la salut mental Psious, la depressió ocupa el primer lloc entre les patologies més freqüents en consulta (82%), seguida per l'ansietat generalitzada (76%), ansietat social (70%) fòbies (70%) i trastorn postraumàtic d'estrès (41%). La connexió social és essencial per a l'ésser humà i és per això que l'aïllament pot arribar a ser tan perjudicial, augmentant la depressió i ansietat.

Canvi d'aires

I aquí entra en joc la telepsicologia i la realitat virtual. De fet, amb la pandèmia provocada pel coronavirus hem vist que el seu rol ha augmentat i que també ha donat respostes a reptes i necessitats en l'àmbit de la salut. La telepsicologia, però, no és nova. Ja fa més de 20 anys que es va implementar, tot i que la situació actual l'ha impulsat a l'hora de fer teràpia. 

Psious permet fer servir la realitat virtual en una teràpia a distància. És a dir, només amb el telèfon mòbil, el pacient pot tenir accés a entorns visuals, mantenint un contacte constant amb el seu especialista que serà qui desenvolupa el procés terapèutic i controli les escenes virtuals.

Així, proporciona més de 70 entorns virtuals desenvolupats per a la intervenció en condicions específiques i l'aplicació de diferents tècniques com la reestructuració cognitiva, l'exposició, el relaxament muscular i respiració. Des de qualsevol lloc, proporciona tots aquests beneficis sense necessitat de desplaçament i des de qualsevol lloc del món en època de confinament. 

 

Imatge principal: una persona duu posades unes ulleres de realitat virtual / Unsplash