El tòrax enfonsat és una deformació congènita que afecta 1 de cada 500-1000 naixements. Erròniament s'ha considerat durant anys un problema estètic perquè els pacients que pateixen aquest trastorn evitaven situacions que impliquessin mostrar el seu tòrax -com fer esport o anar a la platja-. Però el cert és que segons explica el doctor Laureano Molins, cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona, el pectus excavatum pot, en els casos més severs, implicar problemes de respiració, funció pulmonar disminuïda, anomalies cardíaques o dolor toràcic i lumbar associat a malformacions òssies".

Una tècnica revolucionària anomenada Taulinoplastia i desenvolupada per la Corporació Sanitària Parc Taulí (d'allà el seu nom) de Catalunya i la companyia Ventura Medical Technologies, posa fi a alguns d'aquests problemes i, els més important, redueix els riscos de les intervencions quirúrgiques que es practicaven fins ara. No només això, sinó que també comporta menys temps de recuperació i uns resultats molt satisfactoris.

El doctor Laureano Molins, un dels experts espanyols més importants en pectus excavatum, defensa l'enorme avenç que representa aquesta tècnica espanyola: "La Taulinoplastia suposa una important innovació tecnològica" i afegeix que "els mateixos pacients que hem tractat amb Taulinoplastia destaquen la poca presència de dolor i la ràpida incorporació a la vida quotidiana".

En què consisteix la Taulinoplastia?

El procediment consisteix a col·locar un implant a sobre de l'estèrnum, a nivell subcutani, a la zona de més enfonsament del tòrax. I posteriorment, a través d'un sistema d'elevació, s'aixeca l'estèrnum fins a la posició desitjada i es fixa amb l'implant.

I atesa la seva encara recent aparició, a més d'a l'Hospital Universitari Sagrat Cor, la Taulinoplastia només s'aplica en l'Hospital General de Catalunya i alguns altres centres espanyols i en França, estant molt avançada la seva internacionalització en altres països com el Regne Unit, Itàlia, Portugal, Mèxic o Colòmbia.

Fer vida normal en una setmana

Segons el doctor Laureano Molins, "el seu principal avantatge és que es tracta d'un procés extratoràcic, que s'implanta sota la pell (no sota l'estèrnum i les costelles), el que redueix el risc d'afectar els òrgans interns i que sorgeixin complicacions greus". No menys important, afegeix, és que "és una intervenció poc dolorosa, la qual cosa comporta menor consum d'analgèsics. A més, la pèrdua de sang és molt baixa, el període de recuperació és molt més curt, la intervenció en sala d'operacions dura menys temps i requereix baixes estades hospitalàries".

L'edat ideal per ser intervingut de pectus excavatum és la fase prepuberal (12-14 anys) per evitar les possibles complicacions derivades de la mateixa malaltia i els ja descrits problemes psicosocials. No obstant això, la Taulinoplastia també pot indicar-se en adults. El pacient tornarà a la seva vida quotidiana al voltant d'una setmana després de la intervenció quirúrgica, encara que sempre dependrà de cada cas concret.