Una recent investigació va tenir lloc per tractar descobrir si els suplements d'oli omega 3 poden millorar l'atenció en alguns joves amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). El TDAH és una condició en la qual una persona presenta un patró marcat de falta d'atenció o hiperactivitat i impulsivitat, o tots els símptomes al mateix temps, a un nivell que interfereix amb el desenvolupament i el funcionament normal de qui el pateix.

Durant 12 setmanes, els científics van estar subministrant a joves voluntaris, altes dosis d'àcid gras omega 3, àcid eicosapentaenoic (EPA) o un placebo, segons els casos.

Omega 3

Els resultats van mostrar que dels participants que van rebre el suplement d'omega 3, aquells que tenien els nivells més baixos d'EPA a la seva sang, van mostrar una atenció i una vigilància millorades. Tanmateix, no es van trobar tals millores en els participants els nivells sanguinis dels quals d'EPA van ser normals o alts. També es van identificar algunes conseqüències negatives de prendre suplements d'omega 3. Les persones amb alts nivells d'EPA a la sang que van prendre el suplement van mostrar un augment en la impulsivitat.

Els investigadors suggereixen que aquests resultats apunten a la necessitat que els psiquiatres adoptin un enfocament de medicina personalitzada en tractar els joves amb TDAH. Al cap i a la fi, els suplements d'omega 3 només van funcionar en nens que tenien nivells més baixos d'EPA a la sang, com si la suplementació estigués reposant la manca de l'esmentat nutrient.

L'estudi

En el nou estudi, els científics del King's College de Londres al Regne Unit i la Universitat de Medicina de la Xina a Taichung, Taiwan, van investigar l'efecte dels suplements d'oli de peix omega 3 en la funció cognitiva en joves amb TDAH.

La investigació va ser duta a terme per científics del King's College de Londres i de la Universitat de Medicina de la Xina a Taiwan. Es va tractar d'un assaig controlat aleatori i en el mateix van participar 92 joves amb TDAH amb edats compreses entre els 6 i els 18 anys. Els joves van rebre altes dosis dels esmentats àcid gras omega 3, àcid eicosapentaenoic (EPA) i un placebo durant una dotzena de setmanes.

L'omega 3 és un grup d'àcids grassos poliinsaturats que juguen diversos papers vitals al cos. Ajuden a formar membranes cel·lulars, produeixen energia i produeixen molècules de senyalització anomenades icosanoides. En la investigació, els científics es van centrar en l'EPA i uns altres dos tipus d'omega-3: l'àcid alfa-linolènic (ALA) i l'àcid docosahexaenoic (DHA).

Els resultats de l'estudi se sumen als d'investigacions anteriors realitzades pel mateix equip que va descobrir que el TDAH era més comú en els joves amb deficiència d'omega 3.

Cápsulas (1)

El tractament estàndard per a joves amb TDAH inclou donar-los estimulants. Un d'aquests estimulants, el metilfenidat, generalment produeix millores (els científics les descriuen en termes de mides d'efecte) d'entre 0,22 a 0,42 per a atenció i vigilància.

Els resultats de l'assaig van mostrar que els joves amb sota EPA que van rebre suplements d'omega 3 van mostrar millores amb una mida d'efecte de 0,83 per a la vigilància i 0,89 per a l'atenció focalitzada.

Segons els investigadors, "per a aquells nens amb deficiència d'omega 3, els suplements d'oli de peix podrien ser una opció preferible als tractaments estimulants estàndard". Tanmateix, l'equip també assenyala que els suplements poden tenir conseqüències adverses per als joves que no tenen una deficiència d'omega 3.

En tot cas, aquest nou estudi estableix un precedent important per a altres intervencions nutricionals, i els seus responsables parlen de poder començar a aprofitar els beneficis d'una espècie psiquiatria personalitzada als nens amb TDAH.