"Acomiadament via WhatsApp". Així titula el diari alemany Süddeutsche, el gran rotatiu de Munic, la notícia sobre l'acomiadament de 3.289 treballadors sanitaris per part de la Generalitat Valenciana, als quals se'ls ha notificat amb missatges SMS o de WhatsApp.

En l'article, els alemanys intenten comprendre la raó per la qual "milers de sanitaris" a l'Estat espanyol s'han quedat sense feina. Els sorprèn que "ja no siguin necessaris. Sembla que s'hagi acabat la pandèmia".

diari alemany enfermeres

"Acomiadament via WhatsApp" titula el Süddeutsche

Un "mètode ofensiu"

Tal com assenyala el Süddeutsche, les treballadores sanitàries han estat les grans "heroïnes" de la pandèmia, "i els hem d'agrair el seu compromís", però en el moment que han deixat de ser necessàries, han estat acomiadades amb aquest "mètode ofensiu" i tan "poc humà". Així ho ha qualificat el Col·legi Oficial d'Infermeria de València (COEV) en un comunicat d'aquest dilluns.

El president del COEV, Juan José Tirado, ha lamentat que es realitzin aquest tipus de missatges a un col·lectiu que, ha afirmat, "s'ha deixat la pell en els moments més durs de la pandèmia i al qual ara volen convertir en professionals d'un sol ús".

"Hi ha centenars d'infermeres valencianes que es troben en un llimb, ja que avui dia no han rebut informació sobre si continuen amb el seu treball o són acomiadades", ha subratllat Tirado, qui ha incidit en què és una circumstància "que condiciona la seva vida laboral i familiar perquè els impedeix fer plans i buscar altres treballs".

Sanitat ha canviat d'estratègia

Tirado també ha comentat que després del rebuig d'aquests missatges, Sanitat ha canviat d'estratègia i només rebran un SMS o WhatsApp els professionals que renovin els contractes. Malgrat això, ha ressaltat que aquesta fórmula "també demostra la falta de tacte cap a les persones que han cuidat i vetllat per la salut de la població quan els hospitals estaven abarrotats i les UCI plenes de persones".

El COEV ha alertat que el personal d'Infermeria ha sofert la incertesa laboral des de l'inici de la pandèmia "ja que es va veure obligat a assumir contractes de 3 mesos, que després es van prorrogar 6 mesos i després 6 mesos més, però sense garanties d'estabilitat ni futur".

"No estem en situació de prescindir de cap professional contractat, i és completament necessària l'estabilització de les plantilles amb una reconversió a places estructurals de totes aquelles necessitats assistencials i de cures que aflorin per a reduir els efectes dels contagis i agilitar la vacunació, mantenint la contractació actual", ha defensat Tirado.

A més, Tirado, ha recordat l'anunci del president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre el compromís d'un augment de places fixes per a l'any vinent "amb la finalitat de reforçar el sistema de salut pública i de qualitat".

"Assumint el compromís del president Puig, Sanitat ha de mantenir tots els contractes quan comenci la desescalada, no sols els reforços de professionals vinculats directament a l'atenció clínica, sinó també els que es van fer per al rastreig, perquè serà fonamental per a no perdre el control dels contagis quan la vacunació s'apliqui de manera massiva", ha conclòs Tirado.

Foto principal: professionals sanitaris valencians es manifesten en contra dels acomiadaments / Efe