Un total de 485.118 cotxes van sortir aquest dijous de l'àrea metropolitana de Barcelona, un 9% més que el mateix dia d'una setmana preconfinament municipal, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT).

La xifra representa també un augment del 5% en comparació amb el dijous de la setmana anterior. Les principals afectacions es van detectar a les rondes de Barcelona, especialment a la de Dalt, i també a la C-58, on va ser necessari obrir el carril VAO.

No hi ha canvi de fase

El Procicat va confirmar aquest dijous que Catalunya no avançarà de tram dilluns per un "canvi brusc dels indicadors", segons va explicar la consellera de Salut, Alba Vergés, que va dir que la resolució és per als propers 15 dies.

No canviar de fase significa que Catalunya no passa al confinament comarcal els caps de setmana i, per tant, es queda amb el confinament municipal. Aquest és el motiu de l'increment de la sortida de cotxes; els habitants de l'àrea metropolitana que volien passar el cap de setmana fora havien de marxar dijous ja que el divendres a les 6 del matí comença el confinament.

"Per responsabilitat ens quedem en el tram 1", va indicar Vergés, que va parlar d'un "creixement sobtat" de l'Rt de 0,78 a 0,92 en quatre dies. La consellera va constatar que gestionar un rebrot en aquestes condicions amb 438 pacients a les UCI seria "complicadíssim". Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va avisar que en els propers dies l'Rt continuarà per sobre del 0,9.

Per la seva banda, Argimon va destacar que a l'inici de la segona onada hi havia 140 persones a l'UCI i uns 7.000 nous casos a la setmana. En poc temps es va passar a 30.000 casos setmanals i 600 pacients a l'UCI. Arran de les primeres restriccions, les xifres de nous casos van començar a baixar un 6 o 7% diaris, fins als 8.500 casos setmanals, però quatre dies després de l'inici de la reobertura permesa el dilluns de la setmana passada la frenada va baixar al 3% diari. Ara encara hi ha 438 pacients a l'UCI, i si en poques setmanes s'ji sumen 400 pacients més, com a l'inici de la segona onada, els hospitals "no podrien absorbir" el creixement.