La fi de la mascareta obligatòria en exteriors arriba aquest dissabte, però serà amb algunes excepcions. Just quan Espanya arriba al 50% de persones vacunades amb almenys una dosi, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat en el Consell Interterritorial quines seran les situacions en què, tot i ser a l'aire lliure, haurem de continuar duent la mascareta.

"Tots els indicadors diuen que anem pel camí adequat i fan aconsellable que fem una flexibilització sobre l'ús de la mascareta", ha explicat la ministra en la roda de premsa d'aquest dimecres. Aquesta flexibilització suposa que a partir de dissabte ja no serà obligatori dur la mascareta en espais oberts. Tanmateix, sí que l'haurem de dur posada quan no puguem respectar els 1,5 metres de distància de seguretat amb persones que no formin part del nostre nucli de convivència. 

Mascareta en aglomeracions

D'aquesta manera, caldrà dur sempre a mà la mascareta per si ens trobem en aglomeracions o participem en esdeveniments a l'aire lliure on hi hagi molta gent. La ministra no ha aclarit, però, si serà obligatori dur la mascareta a sobre ni si no dur-la a la butxaca serà motiu de multa.

En tot cas, totes les situacions en les quals calgui dur la mascareta estaran detallades en el real decret llei que aprovarà aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari. Darias considera que és una mesura progressiva i gradual que és prudent, i que "ens acosta a la nova normalitat". "Només l'hem eliminat en aquells llocs on està comprovat que hi ha menys risc de transmissió", ha justificat la ministra, que ha advertit que "hem de continuar vigilants" al virus, especialment entre els joves on hi ha més positivitat actualment.

Aquest són els criteris de flexibilització que s'han tingut en compte:

  • La mascareta no serà obligatòria a l'aire lliure sempre que respectem la distància d'1,5 m
  • Serà obligatori en aglomeracions de persones com concerts quan el públic estigui dempeus. Ara bé, si s'està assegut i es respecta la distància, no serà obligatòria.
  • La mascareta continuarà sent obligatòria en espais tancats d'ús públic, com biblioteques, farmàcies o botigues.
  • També continuarà sent obligatòria en transports públics i avions. En canvi, no serà obligatori pels passatgers de vaixells quan estiguin a la seva cabina i a la coberta si es pot mantenir distància de seguretat.

Mascareta als interiors

Així doncs, la mascareta continuarà sent obligatòria en els espais interiors i al transport públic. De manera excepcional, però, en aquelles residències de gent gran on més del 80% dels residents estiguin completament vacunats podran deixar de dur-la. Sí que l'hauran de dur els treballadors i les visites.

 

Imatge principal: Diverses persones amb mascareta al carrer Pelai de Barcelona. / Carlos Baglietto​