La mel és un líquid ensucrat que les abelles produeixen a partir del nèctar de les plantes. S'utilitza des de fa mil·lennis a tot el món per les seves propietats, la seva dolçor i la profunditat de sabor. L'olor, color i sabor varien segons el tipus de flors que la componen, per la qual cosa hi ha innombrables varietats disponibles. Aquests són sis dels seus beneficis demostrats per la ciència.

Rica en nutrients

Una cullerada d'uns 20 grams de mel conté 61 calories i aporta vitamines A, D, I, B1, C, K, colina i rutina, així com sodi, potassi, magnesi, calci, alumini, ferro, coure, zinc, manganès, plom, sílice, fòsfor, clor, sofre i polifenols.

Conté antioxidants

La mel d'alta qualitat, mínimament processada, sense escalfar i fresca, conté molts compostos vegetals bioactius importants i antioxidants, com a flavonoides i àcids fenòlics. Les varietats més fosques tendeixen a oferir més antioxidants que les varietats més clares. Els antioxidants ajuden a neutralitzar les espècies reactives d'oxigen en l'organisme, que poden acumular-se a les cèl·lules i causar mal cel·lular, el que contribueix a afeccions com l'envelliment prematur, la diabetis tipus 2 i les malalties cardíaques, com es recull en aquest estudi.

Més adequada per endolcir que el sucre

Quan es tracta del control del sucre en sang, la mel pot oferir alguns beneficis lleus sobre el sucre regular. Encara que la mel eleva el nivell de sucre en sang de la mateixa manera que altres tipus de sucre, els antioxidants que conté poden ajudar a protegir contra la síndrome metabòlica i la diabetis tipus 2. Segons aquesta investigació, la mel pot augmentar els nivells d'adiponectina, una hormona que redueix la inflamació i millora la regulació del sucre en sang.

Cullerada de melPot millorar la salut del cor

La mel també pot ajudar a prevenir malalties cardíaques. Segons aquesta revisió, la mel pot ajudar a reduir la pressió arterial, millorar els nivells de greix a la sang, regular els batecs del cor i prevenir la mort de cèl·lules sanes, tots factors que poden millorar la funció i la salut del cor.

Millora els nivells de colesterol i triglicèrids

La mel crua normalment conté pròpolis, un tipus de resina que les abelles produeixen a partir d'arbres productors de saba i plantes similars. El pròpolis pot millorar els nivells de colesterol i triglicèrids, com recull aquest estudi.

Promou la cicatrització de cremades i ferides

El tractament tòpic amb mel s'ha utilitzat per curar ferides i cremades des de l'antic Egipte. La pràctica continua sent comuna avui dia. Aquesta revisió de 26 estudis sobre la mel i la cura de ferides va trobar que és més eficaç per curar cremades de gruix parcial i ferides que s'han infectat després de la cirurgia.