La cafeïna és un estimulant que funciona per millorar l'estat d'alerta, la vigília i l'estat d'ànim. Les persones que consumeixen cafeïna regularment poden experimentar símptomes d'abstinència si de sobte deixen de prendre'n. Però atenció, perquè la cafeïna no és només al cafè sinó que és present també en alguns medicaments, suplements i aliments.

Mals de cap

La cafeïna travessa fàcilment la barrera hematoencefàlica on contreu els vasos sanguinis i això causa una reducció en el flux sanguini, cosa que pot facilitar que el dolor de la migranya es redueixi.

Per això, deixar de consumir cafeïna provoca que els vasos sanguinis tornin a eixamplar-se i així s'incrementi el flux de sang. Aquest augment sanguini pot causar mals de cap intensos i punxants similars als de la migranya, encara que cal tenir en compte que l'abstinència de cafeïna pot fer que els dolors variïn en durada i intensitat.

El més normal és que amb el pas del temps, una vegada l'organisme està acostumat a l'absència de cafeïna, el cervell s'adapti a la nova situació del flux sanguini.

Grans de café

Fatiga

La cafeïna prevé la fatiga i augmenta l'estat d'alerta en bloquejar els receptors de l'adenosina al cervell, que és un neurotransmissor que alenteix el sistema nerviós central quan el cos es prepara per dormir. Tanmateix, quan una persona atura el consum de cafeïna, pot tenir l'efecte contrari i fer que una persona se senti més cansada durant el dia.

En aquests casos, per evitar sentir-se massa cansat durant el dia es recomana prestar especial atenció al son nocturn.

Canvis d'humor

Deixar de prendre cafeïna de la nit al dia pot causar un canvi important en els químics presents al cervell, la qual cosa pot afectar l'humor de qui ho fa amb una possibilitat important que apareguin sentiments d'ansietat, depressió o irritabilitat.

Dificultat per concentrar-se

A causa que la cafeïna interactua amb certs químics al cervell, pot afectar positivament la concentració i la memòria. Així, quan es restringeix de manera dràstica o senzillament se n'abandona la ingesta, poden aparèixer dificultats perquè la persona es concentri. Aquesta situació passa a causa que davant de la falta de cafeïna, les molècules d'adenosina poden provocar símptomes de fatiga i per tant afectar la capacitat de concentració.

Café galetes

Restrenyiment

La cafeïna estimula les contraccions al còlon i els intestins. Aquestes contraccions ajuden a moure els aliments i el material de rebuig a través del tracte gastrointestinal. Per això no és estrany que s'experimenti un lleu restrenyiment després de reduir el consum de cafeïna.

Per contrarestar aquest restrenyiment es recomana ingerir aliments rics en fibra i mantenir-se hidratats.

Quant dura l'abstinència de la cafeïna

La gravetat i la durada de la síndrome d'abstinència de cafeïna pot variar en funció de la situació de cada persona. Els símptomes generalment apareixen dins de les 12 a 24 hores després de deixar la cafeïna i poden durar fins a 9 dies com a màxim en alguns casos.

Consells

Per prevenir millor els símptomes d'abstinència de cafeïna convé anar reduint la quantitat a poc a poc i no de cop. Segons diversos estudis mèdics, deixar progressivament la cafeïna en un termini de sis setmanes no resulta difícil i amb prou feines provoca que es pateixin efectes secundaris.

Així mateix, consumir cafè descafeïnat, assegurar-se de dormir prou i mantenir-se ben hidratat, són remeis que ajuden a passar de consumir cafeïna a no fer-ho resulti més suportable.