En els últims dies l'epidèmia s'ha estès, ha saltat a altres països i va camí de convertir-se en una amenaça global. El coronavirus originat a la ciutat de Wuhan, al centre de la Xina, ha fet saltar totes les alarmes davant de la ràpida expansió que està experimentant. Encara que és cert que bona part dels malalts continuen sent habitants de les diferents regions xineses, el fet que ja s'hagin confirmat nous casos a Tailàndia, Corea del Sud, el Japó i els Estats Units ha provocat que les autoritats de tot el món s'hagin posat alerta davant de la propagació del virus.

Les organitzacions sanitàries mundials estan podent comprovar que la seva propagació i capacitat de contagi va més enllà del que es pensava al principi. De fet, a la Xina ja hi ha diverses ciutats en quarantena pel coronavirus i el país ha entrat en un estat d'excepció en el qual fins i tot s'ha desaconsellat viatjar fora de Wuhan, el lloc on va començar el focus.

Coronavirus

El problema és que aquest virus pertany a un nou tipus de virus que no s'havia descobert abans en les persones, per la qual cosa existeix una certa desinformació sobre el seu desenvolupament i capacitat de reproduir-se. En principi, tots aquells que presentin un quadre de febre, dificultat per respirar, tos i dolor muscular i hagin estat en risc de poder patir la malaltia, haurien d'anar com més aviat millor a un metge.

Segons l'OMS, al començament sembla un simple refredat, però la seva evolució és més negativa, de fet, ja se'l coneix com la pneumònia de Wuhan. Si no s'acudeix ràpidament al metge, pot tenir conseqüències molt negatives per a la salut de les persones. Fins i tot malgrat això, segons els metges, aquest nou virus descobert no sembla tenir tanta gravetat com la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), que va tenir lloc el 2002 i que va matar 774 persones arreu del món.

Tal com s'ha informat ja, el virus es va originar en un mercat de mariscos de Wuhan. El desembre del 2019 es van detectar els primers casos. La investigació ha de prosseguir, però tot sembla tenir el seu origen en la presència d'animals salvatges que no van passar els controls oportuns. A partir d'allà, no se sap com o quan, el virus va passar a les persones i es pot transmetre entre elles.

Xinesos aeroport

Ara, la gran por és que el virus pugui propagar-se encara més perquè, amb motiu de l'Any Nou Xinès, centenars de milions de persones viatgen al país asiàtic. Per aquesta raó, s'han incrementat els controls en aeroports de mig món.

Un dels grans reptes existents és que no existeix vacuna que pugui protegir les persones, per la qual cosa l'important és tenir en compte una sèrie de mesures de protecció, com evitar el contacte proper amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes, rentar-se les mans amb freqüència i evitar el contacte sense protecció amb animals de granja o salvatges.