"Ho vau veure una mica en l'escalfament... Vaig tenir alguns 'twisties'". Amb aquestes paraules, va resumir Simone Biles la seva esperada actuació en els Jocs Olímpics de Tòquio, que no va ser l'esperada després d'experimentar uns salts erràtics.

La dona que va admirar el món amb les seves acrobàcies, amb vint-i-cinc medalles entre mundials i Jocs Olímpics, que fa poc més de dos mesos havia estat capaç de realitzar el Yurchenko amb un doble mortal carpat –un salt que no havia aconseguit cap dona fins ara– o que en el Campionat del Món de 2019 als Estats Units es va convertir en la primera dona a fer un doble-triple –dos salts mortals amb tres rotacions– entre altres grans gestes, no va poder més i va fallar.

L'equip dels Estats Units va decidir retirar-la en plens Jocs de la prova de gimnàstica per equips i l'equip va informar que la decisió va ser per un assumpte "mèdic". Hores després, la Federació de Gimnàstica dels Estats Units va anunciar que tampoc no serà present a la final individual "per preservar la seva salut mental".

"Després d'una avaluació mèdica addicional, Simone Biles s'ha retirat de la competència final individual. Donem suport incondicionalment a la decisió de Simone i aplaudim la seva valentia en prioritzar el seu benestar", diu el comunicat.

Tal com explica la periodista Emily Giambalvo a The Washington Post "quan les gimnastes tenen els twisties, perden el control dels seus cossos mentre giren per l'aire. De vegades es caragolen quan no ho havien planejat. Altres vegades s'aturen a mig de camí, com va fer Biles. I després d'experimentar-los una vegada, és molt difícil d'oblidar. L'instint és reemplaçat pel pensament".

El seu cas ha trobat de seguida eco en altres esportistes que s'han sentit identificats amb el que li ha passat a la campiona. La gimnasta Claudia Fragapane va tenir recentment una caiguda després d'un "twistie" que li va provocar una commoció cerebral. Després de veure l'ocorregut amb Simone, ha afirmat "té molt pes sobre les seves espatlles, tothom pensa que és perfecta, però en realitat és humana, i crec que la pressió és massa. És realment perillós si dubtes una mica de tu mateix, o si el trobes molt difícil, realment pots danyar-te. He estat a les seves sabates i vaig acabar danyant-me a mi mateixa".

En la roda de premsa després d'anunciar-se la seva retirada de la final per equips, Simone Biles va declarar davant dels mitjans que ja no confia tant en si mateixa. "Potser està envellint. Després de l'actuació que vaig fer, simplement no volia seguir. He de concentrar-me en la meva salut mental. Al final no volem que ens treguin d'allà en una llitera. Després de l'actuació que vaig fer, no volia entrar en cap dels altres esdeveniments qüestionant-me. Així que vaig pensar que era millor si feia un pas enrere. Des que entro a escena, estic jo sola amb el meu cap, tractant amb dimonis al meu cap. He de fer el que és bo per a mi i concentrar-me en la meva salut mental i no comprometre la meva salut i el meu benestar".

L'estrès i l'ansietat en els esportistes d'alta competició és un assumpte àmpliament estudiat. En un article publicat sobre això, s'assenyala com "l'ansietat i l'esport estan estretament relacionats (...) La professionalització de la majoria dels esports comporta un grau d'exigència cada vegada major, la qual cosa repercuteix en una anàlisi exhaustiva de qualsevol factor que, en una mesura o una altra, i de forma directa o indirecta, pugui influir en el resultat final de la competició."

Altres estudis, com aquest han relacionat un nivell elevat d'ansietat amb un pitjor acompliment de l'esportista. En concret, analitza com la ira, l'ansietat, la culpa i la vergonya, l'alleujament, la felicitat i l'orgull poden influir en el rendiment en els esports competitius.

En aquest altre treball de títol "Ansietat en esportistes joves: un estudi comparatiu entre homes i dones, desenvolupat a Mèxic," es conclou que hi ha una propensió més important en les dones a l'augment als índexs d'ansietat durant la pràctica esportiva, a diferència del grup dels homes, on els nivells van tendir al descens. D'acord amb l'experiència dels participants en l'estudi, es va aconseguir confirmar la importància que té la pràctica esportiva en els canvis emocionals.

Com més important és un esdeveniment esportiu, més ansietat provoca. La proximitat de la competició pot convertir aquesta situació en estímul contrari, impossibilitant el control de la situació, a més d'evidenciar la falta de recursos emocionals per enfrontar una situació de competició.

Sembla per tant clar que malgrat la condició de gran figura de l'esport de la qual gaudeix Simone Biles, la millor gimnasta de tots els temps, com qualsevol persona està sotmesa a un grau de pressió que pot provocar un important descens en les seves possibilitats i en la seva qualitat esportiva.

Simone Biles salt

Tampoc no s'ha d'oblidar la difícil biografia d'aquesta dona i com ha aconseguit superar totes les adversitats. Va ser criada pels seus avis perquè els seus pares eren addictes a les drogues i un dels seus germans va estar implicat en un cas d'assassinat.

Però no només això. El 2018 va sortir a la llum que va ser una de les víctimes dels abusos sexuals de Larry Nassar, exmetge de l'equip olímpic de gimnàstica dels Estats Units condemnat a més de 60 anys de presó per pornografia infantil i abusar sexualment de més de 150 dones.

"La majoria em coneix com una noia feliç, riallera i enèrgica, però m'assec trencada i com més tracte d'apagar aquesta veu al meu cap, més alt em crida. Ja no tinc por d’explicar la meva història", va assegurar, encara que va reconèixer que "estava molt deprimida. Dormia molt perquè, per a mi, era el més semblant a la mort sense danyar-me. Va ser una escapada de tots els meus pensaments, del món, del que estava succeint."

Afortunadament, vivim en una societat on a poc a poc s'està trencant el tabú de la salut mental, gràcies a persones com ella, convertides en herois socials, que s'han atrevit a afrontar la seva situació i comunicar al món com era el seu veritable estat emocional.

Per això, és d'agrair el comunicat del seu equip olímpic, en el qual es declarava que "després d'una avaluació mèdica addicional, Simone Biles s'ha retirat de la competició final individual. Donem suport incondicionalment a la decisió de Simone i aplaudim la seva valentia en prioritzar el seu benestar. El seu coratge mostra, una vegada més, per què és un model a seguir per a tants".