Des del principi de la pandèmia del coronavirus, els metges han vist de tot. Sovint, els pacients greus de covid tenen també problemes renals, no només els danys pulmonars que s'han convertit en l'efecte més vist de la malaltia.

Ara, un estudi publicat a la revista Journal of the American Society of Nephrology a principis de setembre ha descobert que com més malalts estan els pacients al principi, més probable és que pateixin danys renals de manera prolongada. Segons destaca el The New York Times, que es fa ressò de l'estudi, els problemes renals poden durar mesos i en alguns pacients les seqüeles poden originar una reducció considerable de la funció renal. Ara bé, les persones que contreuen el virus i presenten una infecció menys greu també podrien ser vulnerables. 

"De manera generalitzada, en realitat, veiem un risc més elevat que es presentin una sèrie d'esdeveniments importants vinculats amb el ronyó", ha assenyalat F. Perry Wilson, nefròleg i professor adjunt de Medicina de la Universitat de Yale, que ha participat en l’estudi. En declaracions al mateix diari, ha exposat que "el que més m'ha sorprès és que aquests han perdurat en el temps". 

La funció dels ronyons

Els ronyons són molt importants per a l'organisme per eliminar les toxines i l'excés de líquid de la sang, ajudar a mantenir una pressió arterial saludable i regular l'equilibri d'electròlits i altres substàncies importants, constata el The New York Times. D'aquesta manera, quan els ronyons no funcionen bé o de manera eficient, els líquids s'acumulen i provoquen inflamació, pressió sanguínia alta, debilitat en els ossos i altres problemes. 

El cor, pulmons, el sistema nerviós central i el sistema immunitari poden patir un deteriorament. En l'etapa terminal de la insuficiència renal, es necessita o bé diàlisi o bé un trasplantament de ronyó.

L'estudi ha analitzat informació de 89.216 persones que han donat positiu entre l'1 de març del 2020 i el 15 de març del 2021. També s'ha tingut en compte la informació d’1.637.467 persones que no han tingut coronavirus. 

El rotatiu recull que entre un i sis mesos després d'haver-se infectat, els supervivents de coronavirus tenien aproximadament un 35% més de possibilitats de tenir danys renals o deterioraments considerables de les funcions renals. 

 

 

Imatge principal: un fetge de plàstic que permet veure com és per dins aquest òrgan / Unsplash