Notícia inquietant de la mà d'uns documents fins ara secrets. La Xina tenia intenció de dissenyar genèticament nous coronavirus per fer experiments amb ratpenats vius. Concretament qui tenia intenció de fer-ho és, casualitat o no, l'Institut de Virologia de Wuhan. Per aconseguir-ho va demanar finançament el 2018 als Estats Units, però va ser rebutjat perquè podria "haver posat en risc les comunitats locals". Aquests són els documents que es van filtrar aquest dimecres, publicats per Drastic i dels que se n'ha fet ressò també La Razón.

La documentació, aportada per un denunciant anònim, correspon a una proposta de subvenció presentada a l'Agència de Projectes d'Investigació Avançada de Defensa (DARPA) el 2018 i que destaca com els investigadors xinesos pretenien alliberar coronavirus a l'aire per infectar ratpenats amb l'objectiu de dur a terme estudis que servissin per lluitar contra malalties que afectessin els humans. La fórmula de fer-ho, però, era demanant finançament internacional.

El mateix diari destaca que els informes recollien que EcoHealth Alliance (un organisme que desenvolupa solucions basades en la ciència per prevenir pandèmies) va treballar amb l'Institut de Virologia de Wuhan per intentar conduir una investigació sobre patògens humans "avançada i perillosa" sobre el coronavirus de ratpenats.

Coronavirus pels ratpenats

El projecte, anomenat DEFUSE, va ser finalment rebutjat per les entitats de crèdit, però segons sembla, podria haver quedat una porta oberta al finançament parcial de la investigació.

Els experts, recull La Razón, havien rebutjat de manera continuada el projecte pel perill que podia suposar. "El projecte podria haver posat en risc comunitats locals". I a més, subratlla que "l'equip no hauria considerat adequadament els perills de millorar el virus o llençar una vacuna a l'aire".

Drastic ha afirmat en un comunicat que la proposta de finançament "inclou alguns elements de la investigació que ja són coneguts a través de diversos articles científics" però que mai no s'havien fet públics. Entre ells, la vacunació de ratpenats fent servir el virus en aerosol. Però n'hi ha més, també "altres treballs sobre soques publicades i no publicades que podrien haver produït el SARS-CoV-2".

Incògnites sobre l'origen del virus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha subratllat diverses vegades la importància de saber exactament quin és l'origen del coronavirus. Encara hi ha moltes hipòtesis sobre la taula i cap és descartable. Ara, amb aquests papers podria ser que la teoria que fins ara tenia menys força, la que parlava sobre un possible origen del coronavirus en un laboratori, torni a estar sobre la taula. Al seu moment, es va dir que era "improbable". Caldrà esperar per treure'n conclusions. 

 

 

Imatge principal: ratpenat / Unsplash