Des de fa una setmana, és necessària una prova PCR negativa per tots els viatgers provinents d'una seixantena de països. Per ara, només s'accepta aquest tipus de prova diagnòstica de Covid-19, però el Gremi d'Hotels de Barcelona, l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), l'organització de viatges d'empresa Gebta i Vueling han demanat al govern espanyol que implementi els tests ràpids d'antígens.

La idea que proposa el sector turístic és implementar aquests tests en tots els aeroports de l'estat per a "dinamitzar la mobilitat entre fronteres i reactivar el turisme". En un comunicat conjunt, també han demanat aquest dimarts a l'Executiu proactivitat a Europa per a utilitzar els antígens de manera consensuada a tot el territori europeu, com a "element cohesionador i dinamitzador" de la lliure circulació.

Implantar els tests d'antígens a escala europea

Els representants del sector turístic han assegurat que desplegar harmonitzadament aquestes proves ràpides en aeroports d'origen de tots els països europeus ajudarà a recuperar la confiança i restaurar la connectivitat aèria. Consideren que això millorarà "sens dubte" el turisme, els fluxos comercials i la consegüent recuperació econòmica.

aeroport Prat coronavirus PCR viatgers Efe

Control sanitari a l'aeroport del Prat pels viatgers que arriben. / Efe

El comunicat recull part del document de recomanacions de la Comissió Europea en què la institució anima als Estats membres a "implementar els tests ràpids d'antígens com a prova recomanable per a limitar les mesures d'aïllament i quarantena que s'estan implementant a Europa".

La utilitat dels tests ràpids d'antígens per detectar la Covid-19

El sector també ha destacat les mesures d'implementació de tests d'antígens a Itàlia, on s'utilitzen per a detectar positius; a Alemanya, on són complements a les PCR; i a Portugal, on han d'utilitzar-se en situacions excepcionals per a ajudar a la ràpida detecció.

Mentrestant, a l'estat espanyol, s'està demostrant la utilitat d'aquests tests en moltes autonomies, com Catalunya. D'altra banda, també han destacat una dada del Ministeri de Sanitat per reivindicar que la mobilitat entre països no és la culpable d'aquesta segona onada: des de l'11 de maig només el 0,3% dels casos de coronavirus diagnosticats a Espanya han estat importats.