Encara que es tracta d'una cosa que pot aprendre's en qualsevol moment, a molts països s'imparteixen classes de primers auxilis a l'escola, com a part d'una formació integral. Està comprovat que l'aprenentatge de primers auxilis és gratificant per a la infantesa, perquè mitjançant aquestes tècniques també aprenen habilitats interpersonals com la confiança, mantenir la seva calma en emergències, l'amabilitat o la voluntat d'ajudar, el que també aporta seguretat i prevenció per a si mateixos i els altres.

L'Organització Mundial de la Salut assenyala que les lesions representen una gran proporció de les causes de mortalitat infantil, particularment per als nens i nenes grans, i són responsables de 950.000 morts cada any, i més de 10 milions pateixen lesions no mortals. Al voltant del 90% dels casos són morts causades per accidents: de trànsit, ofegament o cremades. Les substàncies que es troben a la llar i els seus voltants són les més implicades en la intoxicació infantil: més de 45.000 nens, nenes i adolescents moren per intoxicacions cada any.

Per tot això, una formació en primers auxilis implementa de forma adequada conceptes de prevenció i detecció de perills bàsics basats en el teu entorn diari. Per a una prevenció reeixida de lesions infantils, l'OMS recomana l'educació en prevenció, atenció d'emergències i foment de la cultura de la seguretat.

Consells de primers auxilis

-Què fer en cas d'ennuegada en persones adultes

Si l'obstrucció és parcial, anima a tossir la persona ennuegada i sobretot no has de donar cops a l'esquena.

Si l'obstrucció és total, que reconeixeràs perquè la persona ennuegada no pot tossir, ni parlar i la seva pell es torna de color blavós, cal que:

  1. Inclinar cap endavant a la persona ennuegada i donar 5 cops a l'esquena (a nivell interescapular), observant si l'objecte és expulsat.
  2. Realitzar 5 compressions abdominals (maniobra d'Heimlich), col·locar el puny d'una de les teves mans entre el melic i el tòrax, i ajudat per l'altra mà, pressionar fortament cap endins i cap a dalt.
  3. Anar alternant els passos 1 i 2, fins que l'objecte s'expulsi.
  4. Si no s'aconsegueix expulsar l'objecte i la persona cau inconscient a terra, trucar al 112, i seguidament iniciar la Reanimació Cardiopulmonar (RCP).

-Com afrontar l'hemorràgia d'una ferida

Tomba a la persona accidentada amb el cap més baix que els peus, si les lesions que presenta s'ho permeten. Aplica compressió directa sobre el punt sagnant utilitzant un apòsit el més net possible (gases, mocador...), durant 10 minuts. Si la ferida és gran i persisteix l'hemorràgia, busca assistència mèdica i si és necessari truca al 112.

-I amb una cremada, què fem?

Refreda la zona de la cremada amb un raig d'aigua freda i corrent (no aplicar gel), fins que el dolor remeti o durant 15-20 minuts. Mentre està refredant, retira les robes afectades, així com tots els objectes que puguin comprimir i retenir calor (anells, braçalets, rellotges...) si no estan adherits a la pell i no precisen de maniobres complicades.

Aplica apòsits molls (gases o mocadors nets) després d'haver refredat la cremada. Aconsella a la persona que acudeixi al metge, amb la zona cremada sempre protegida. Controla l'estat de consciència i actuar en conseqüència. Si entra en parada respiratòria, truca al 112 i inicia el Reanimació Cardiopulmonar.