L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha posat en marxa un programa pioner que consisteix en l'ús d'una armilla desfibril·ladora portàtil per a pacients que presenten risc de mort sobtada. D'aquesta forma, es converteix en el primer hospital de Catalunya en fer ús d'aquest innovador aparell.

L'armilla es col·loca directament com una peça de roba interior sobre la pell del pacient i es connecta a un monitor que disposa d'una bateria amb molta potència. El dispositiu funciona de tal forma que monitora la freqüència cardíaca del pacient de forma contínua i, en el cas que es produeixi alguna arrítmia perillosa o un accident cardiovascular, l'aparell s'activa i administra un tractament de xoc per restablir el ritme cardíac de l'afectat sense la intervenció d'una tercera persona.

Alternativa a un implant quirúrgic

L'Hospital de Sant Pau ha recollit dades d'aquesta nova tecnologia que indiquen que un 40% dels pacients a escala europea que l'han utilitzat van evolucionar favorablement i que, en aquests casos, no es va requerir la intervenció quirúrgica per implantar un dispositiu automàtic després de rebre el tractament farmacològic ajustat a cada cas.

Fins al moment, indica el centre mèdic, no existia cap solució a l'Estat espanyol que permetés donar d'alta als pacients que encara no han superat la fase subaguda després d'una arrítmia maligna. Aquesta fase es produeix quan l'usuari comença a evolucionar, però no acaba de remetre la simptomatologia i tampoc desapareix el risc de mort sobtada.

L'actual pràctica assistencial estableix que, després que un pacient hagi patit una arrítmia que pot causar la mort no és donat d'alta a l'espera de la seva evolució fins que es decideix si cal —o no— implementar quirúrgicament un dispositiu per evitar futurs accidents.

Amb l'armilla desfibril·ladora, l'Hospital de Sant Pau preveu que es pugui donar d'alta de forma precoç, de manera que es pot evitar que els pacients romanguin una llarga època ingressats a l'hospital seguint un tractament per minorar o evitar el risc de patir una aturada cardíaca sobtada.

També assenyala l'Hospital de Sant Pau que "diverses societats de cardiologia" coincideixen en el fet que els tractaments i teràpies que s'apliquen en el context d'una fase subaguda després d'un infart de miocardi "no brinden suficient protecció". En aquesta línia, apunten que "reintegrar al pacient al seu entorn domiciliari i laboral com més aviat millor resulta el més aconsellable" i consideren que aquesta nova tecnologia ho permet.

 

Imatge principal: Un pacient, provant l'armilla desfibril·ladora portàtil. Hospital de Sant Pau.