El ministeri de Sanitat ha picat el crostó a aquelles autonomies que no segueixen el protocol aprovat la setmana passada en el Consell Interterritorial en el qual es determinava que els treballadors essencials menors de seixanta anys que haguessin rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford se li administrés la segona de Pfizer. Malgrat això, es deixava la porta oberta que aquells que prefereixin completar la pauta de dues dosis amb AstraZeneca poguessin rebre-la, sempre que firmessin un consentiment.

Ara bé, comunitats com Galícia recomanen posar la segona dosi del centre universitari. D'altra banda, a Andalusia es demana de firmar el consentiment tant en la segona dosi amb Pfizer com AstraZeneca, però si no firmen se li administra igualment la vacuna.

"Es dona l'opció a tots que es posin la de Pfizer o AstraZeneca amb el consentiment informat, que el tenen a sobre de la taula per poder firmar-lo, però lògicament a aquell que no vulgui firmar-lo se li vacuna perquè preval la salut pública, igual que la resta de la població se li està vacunant sense aquest consentiment informat", ha explicat el conseller de Salut, Jesús Aguirre, en una sessió de control de la Junta en la qual el PSOE li ha preguntat per aquesta qüestió.

treballador essencial vacuna Pfizer / EFEUn treballador essencial rebent la segona dosi de la vacuna / EFE

La majoria prefereixen la segona dosi amb AstraZeneca

De moment, a falta de dades completes a tot el territori espanyol, en les autonomies que s'ha començat a administrar la segona dosi als treballadors essencials aquests han preferit AstraZeneca, segons un estudi publicat aquest dijous pel diari El País. En el cas de Múrcia el 90% de les 5.000 persones que van acudir a la cita han demanat de repetir pauta. Galícia, de moment, està fent trucades per saber per avançat quines dosis voldran les persones que tinguin cita i el 87% prefereix el mateix fàrmac. Des d'Andalusia, el percentatge que es recull és del 99% per AstraZeneca. Totes elles, comunitats governades pels populars.

Davant d'aquesta situació, el ministeri liderat per Carolina Darias ha demanat a les comunitats oferir un missatge únic sobre les vacunes perquè, si no, es genera incertesa. En aquest sentit, fonts de Sanitat consultades per Efe admeten que en les últimes setmanes s'ha produït un "gravíssim problema" de comunicació entorn de la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca en donar a entendre que era una qüestió d'elecció o preferència per als menors de 60 anys.

La raó de completar la pauta a les persones de menys de 60 anys amb Pfizer és una: evitar els poc freqüents, però greus, casos de trombes amb trombocitopènia (baixada de plaquetes) associats a aquest fàrmac i que a Europa s'han saldat amb una letalitat del 20 per cent. A Espanya hi ha vint casos confirmats o sospitosos, que suposa el 0,5 % per cada 100.000 dosi administrada. D'ells, han mort quatre i hi ha un cinquè en estudi. La freqüència d'aquests casos augmenta segons descendeix l'edat: 14 episodis per milió de persones de 30 a 39 anys, 12 en el tram 40-49 anys i a només 2 en el de majors de 60.

 

Imatge principal: La ministra de sanitat, Carolina Darias / EFE