La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que "tot apunta" que s'administrarà una "tercera dosi de reforç" de la vacuna contra la covid, però no ha determinat quan es començarien a subministrar. Tampoc ha aclarit si aquesta nova dosi de reforç s'aplicarà a totes les vacunes aprovades a l'Estat: Pzifer, Moderna i AstraZeneca. En el cas de Janssen en ser monodosi, el reforç hauria de ser una segona dosi de la vacuna, una possibilitat que Darias no ha comentat. En una entrevista a Onda Cero la ministra també ha advertit que és molt probable que per culpa de les noves variants del coronavirus calgui vacunar-se cada any. 

Darias ha explicat que el seu Ministeri ja ha subscrit contractes de 1.800 milions d'euros i 480 milions amb Pfizer i Moderna, respectivament, per rebre vacunes durant el 2022 i el 2023. Aquestes vacunes es poden destinar tant per inocular terceres dosis com per introduir-les en les campanyes de vacunació anuals. La ministra ha estat molt clara en la seva entrevista quan se li ha preguntat si caldrà vacunar-se cada any: "Si, sense cap mena de dubte". 

La titular de sanitat ha recordat que el funcionament de les campanyes de vacunació no són fruit de la casualitat, i ha reivindicat la tasca de les diferents comunitats autònomes en l’organització d'aquestes. Darias assegura que s'està fent un "treball excel·lent", tot i que reconeix que en alguns territoris "s'han planificat de manera excel·lent, altres ho han fet bé". Certament la planificació està donant els seus fruits perquè l'Estat espanyol ja compte amb més de 25 milions de persones amb la pauta completa

Tot i les bones dades de vacunació la situació de la covid-19 segueix disparada per tot el territori amb un augment del nombre de contagis i provocant una alta ocupació dels hospitals. 

L'OMS, estratègia global i precaució

La ministra Darias no ha concretat quan s'administraran les terceres dosis de les vacunes i, per tant, encara és una incògnita si el govern espanyol seguirà les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, la qual desaconsella als seus estats membres que administrin terceres dosis de reforç de la vacuna contra la covid. L'OMS exigeix cautela i adverteix als països que la conformen que "no es vegin temptats" de començar a posar més dosis, ja que creu que no ajudarà al repartiment global de les vacunes. 

El president del Comitè d'Emergència de l'OMS per a la covid-19, el doctor Dider Houssin, va aclarir que les dades científiques "no justifiquen per al moment" una altra dosi de reforç. Segons l’organització, si els països més rics aposten per una estratègia de vacunació en tres dosis, es corre el risc "incrementar la desigualtat" en la vacunació en l'àmbit mundial, ja que dificultaria encara més que els països pobres poguessin adquirir dosis. 

Fa mesos l'OMS pica pedra perquè els estats més rics del món donin els excedents de vacunes als més pobres. Al maig va demanar que els països rics deixessin de banda els plans de vacunar als infants i destinessin aquestes dosis als adults de zones més empobrides

 

Imatge principal: Dosi de la vacuna a la Fira de Cornellà / Carlos Baglietto