La vacunació contra la Covid-19 avança amb grans diferències al món, una situació que preocupa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha llançat una crida als països més rics, on el nivell de vacunació és molt alt, perquè donin els excedents de vacunes a Covax, la plataforma que treballa per aconseguir vaccins per als països pobres, en comptes de destinar-les a la immunització de nens i adolescents.

Així s'ha pronunciat aquest divendres el secretari general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha alertat que la mortalitat per Covid aquest 2021 al món serà superior a la registrada l'any passat, quan es va declarar la pandèmia. "Entenc que alguns països vulguin vacunar els seus nens i adolescents, però els urgeixo que ho reconsiderin i en lloc d'això donin més dosi a Covax", va afirmar Tedros.

Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom ACN

El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / ACN

Distribució desigual

El màxim responsable de l'OMS va insistir que la distribució global de la vacuna continua sent molt desigual, amb menys de l'1% de les dosis administrades ara per ara en països pobres. En aquest sentit, el director general va celebrar que diversos governs en els últims dies s'hagin mostrat favorables a reduir les barreres comercials que frenen aquesta distribució.

Recordant que la pandèmia ha causat 3,3 milions de morts, més aquest segon any de crisi que en el primer, Tedros va declarar que la situació a l'Índia "continua sent molt preocupant", però també la de països com el Nepal, Sri Lanka, diverses nacions del sud-est asiàtic i Egipte.

També va alertar sobre la situació a Amèrica, continent que concentra un 40% de les morts durant la pandèmia i on hi continua havent molts països amb un alt nombre de casos diaris.

 

Imatge principal, campanya de vacunació a l'Índia, a Bangalore/ Efe