L'Aliança Boehringer Ingelheim i Lilly ha anunciat aquest dimecres que el Ministeri de Sanitat ha aprovat el finançament de 'Jardiance' (empagliflozina) per al tractament d'adults amb malaltia renal crònica (ERC), que ha demostrat reduir el risc de progressió de la malaltia renal o mort cardiovascular, així com el risc d'hospitalitzar per qualsevol causa.

Tal com s'ha explicat en roda de premsa, es tracta d'un fàrmac que ja s'utilitzava a Espanya per a l'abordatge de pacients amb diabetis tipus 2 i amb insuficiència cardíaca. Estarà disponible per al seu nou ús en ERC des d'aquest divendres. Les hospitalitzacions representen un terç a la meitat dels costos totals d'assistència mèdica per a les persones amb ERC. En total, afecta 1 de cada 7 persones a Espanya, la qual cosa suposa un 15 per cent de la població. Atès que les fases inicials de la malaltia transcorren si símptomes, moltes persones poden no ser conscients que la pateixen. De fet, s'estima que 2 de cada 3 pacients estan sense diagnosticar.

A més, l'ERC duplica el risc d'hospitalització i és una de les principals causes de mort a tot el món. A Espanya, atendre les fases més avançades de la malaltia renal crònica suposa gairebé el 3 per cent de la despesa sanitària del Sistema Nacional de Salut (SNS) i el 4 per cent de l'atenció especialitzada hospitalària.

L'impacte de la malaltia renal crònica

Les persones amb malaltia renal crònica experimenten una reducció de la qualitat de vida en fases avançades de la malaltia, sovint a causa de la gran càrrega de símptomes i tractaments. Així mateix, la depressió afecta fins a un terç de la població renal diagnosticada en general i es diagnostica amb més freqüència en les persones amb malaltia renal avançada. "El diagnòstic precoç de la malaltia renal crònica és una intervenció adequada i cost eficaç per al SNS. Encara que ens referim a una malaltia silent, coneixem els factors de risc que augmenten la probabilitat del seu desenvolupament. Aquest enfocament precoç pot reduir el risc de deteriorament de la funció renal fracoso renal i hospitalitzacions", ha assenyalat el doctor José Luis Górriz, cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic Universitari de València.

Per la seva part, la doctora Flora López Simarro, especialitzada en Medicina de Família, ha assenyalat que el que "preocupa" és que les persones amb ERC tenen un risc elevat de patir esdeveniments cardiovasculars (90%), i un 10 per cent d'acabar fent malaltia renal terminal, això és, necessitant de diàlisi o un trasplantament de ronyó. "L'ERC reuneix les característiques que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per fer screenings en patologies cròniques", ha assenyalat l'experta, per enaltir el rol "fonamental" de l'Atenció Primària (AP) en el diagnòstic precoç. Així les coses, l'especialista ha explicat que, per diagnosticar l'ERC, s'han de tenir en compte dues proves accessibles des d'atenció primària: una anàlisi de sang, que comprova l'eficàcia amb què els ronyons filtren la sang, i una anàlisi d'orina, que mesura la presència tant d'albúmina com de creatinina a l'orina. López Simarro ha lamentat que "hi ha desconeixement" de la societat i "falta de sensibilitat" davant d'aquesta patologia.

Per això, ha instat a centrar-se en els grups de més risc amb més prevalença per fer crivellats. El primer d'ells seria el de les persones amb diabetis, ja que un 40 per cent d'ells té ERC. El segon grup seria el dels pacients majors de 65 anys, ja que "la funció renal va perdent-se a mesura que es compleixen anys, i el 33 per cent dels pacients majors de 65 tenen malaltia renal crònica". En tercer lloc, ha demanat de fer controls als hipertensos, ja que el 22 per cent d'ells presenta ERC. Finalment, també ha demanat garbellaments per als malalts amb malaltia cardiovascular. "Hi ha una relació estreta entre cor i ronyó. Quan un d'ells emmalalteix, a continuació ho fa l'altre", ha assenyalat. Així mateix, la doctora ha detallat que el 60 per cent dels pacients amb ERC són en estadis moderats, per la qual cosa no són tan a prop de patir esdeveniments. Aquests són els que pacients que estan en AP. "En ells, per sort, hi ha un marge ampli per fer coses", ha celebrat. Segons el seu parer, aquest fàrmac és "important" per a AP, ja que pot ajudar molt per a l'abordatge precoç en aquest grup de pacients.

Temps sense avenços

Per la seva part, el doctor Górriz ha destacat que s'està "fent història" perquè havien passat "molts anys" des dels últims avenços farmacològics registrats en ERC. De fet, el pacient amb ERC sempre s'ha associat amb la diàlisi. L'èxit d'aquest nou tractament rau en que el pacient no progressa a insuficiència renal. Ara, amb aquests fàrmacs s'està "revertint" la malaltia. "Els nefròlegs estem donant 4/3/24 15:35 Sanitat aprova 'Jardiance' (Boehringer Ingelheim i Lilly) per a pacients amb malaltia renal crònica d'alta als pacients perquè siguin controlats en AP", ha celebrat. "Ens està canviant la vida i el pronòstic dels nostres pacients", ha reblat. Més enllà de les fases precoces, el fàrmac també té benefici en ERC avançada. "Té un impacte importantíssim en totes les fases de la malaltia, sobretot en les fases inicials, en les quals realment es pot prevenir. El que és trist és que l'ERC es diagnostiqui en urgències", ha finalitzat.